Karlovačka gimnazija proslavila 227. rođendan

RTS 01.11.2018 18:49
Karlovačka gimnazija proslavila 227. rođendan


Svečanom akademijom i otvaranjem Konfucijive učionice za izučavanje kineskog jezika i kulture, Karlovačka gimnazija obeležila je 227 godina od osnivanja.Otvaranjem Konfučijeve sale za izučavanje kineskog jezika i kulture, Karlovačka gimnazija, najstarija u Srbiji, obeležila je 227 godina postojanja. Ministarstvo prosvete finansiralo je i rekonstrukciju zgrade gimnazije, koja je spomenik kulture pod zaštitom države.

Od osnivanja, Karlovačku gimnaziju pohađalo je 225 generacija. Sada ima 500 đaka, iz pedeset opština Srbije i Republike Srpske.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da je malo ustanova u Srbiji koje mogu da kažu da kontinuirano rade od 18. veka kao što je Karlovačka gimnazija.

Podseća da poslednjih decenija gimnazija radi kao specijalizovana gimnazija za filologiju živih i klasičnih jezika.

"Ona to radi jako dobro i širi svoje programe, tako da je i današnja tabla i institut Konfučije i kineski jezik, pa uvođenje Norveškog pokazuje koliko je ona invetntivna i koliko ide napred", rekao je Šarčević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podetio je da je značaj Karlovačka gimnazije nemerljiv za naše obrazovanje posebno u onom delu programa koji imaju internacionalni karakter.

"Škola ima veoma razvijenu saradnju sa sličnim ustanovama u drugim zemljama. Nastavićemo da podržavamo program ove i svih drugih škola koje na zaista respektabilan i veoma, veoma kavalitetan način obrazuju našu decu", rekao je Mirović.

Zbog svog muzejskog izgleda, Karlovačka gimnazija je bila scenografija za mnoge poznate filmove, poput "Balkan expresa", "Lajanja na zvezde", "Varljivo leto".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak