Obezbeđen novac za rekonstrukciju Karađorđeve

Mondo 01.11.2018 14:06
Obezbeđen novac za rekonstrukciju Karađorđeve


Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović izjavio je danas da je Grad Beograd obezbedio 854,3 miliona dinara za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i Savskog keja, kao i da je potpisan ugovor o izvođenju radova sa izabranim ponuđačem.Prema njegovim rečima, radovi će početi po pribavljanju odgovarajućih sredstava finansijskog obezbeđenja i polisa osiguranja, a rok za izvođenje radova je 425 dana od uvođenja izvođača u posao.

Mladenović je objasnio da radovi obuhvataju rekonstrukciju dela Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do raskrsnice sa Pariskom ulicom, kao i rekonstrukciju tramvajskih koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.

"Na ovom potezu, dužine 682 metra, biće izgrađena nova tramvajska pruga i kontaktna mreža do okretnice kod Kalemegdana, saobraćajnica do Pariske ulice će biti rekonstruisana, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Rekonstruisana saobraćajnica će u sredini imati saobraćajnu traku za tramvaj i javni prevoz putnika, dok će sa svake strane biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom, dodao je Mladenović.

Istovremeno, tramvajska pruga će neposredno iza Brankovog mosta biti izmeštena ka Savi, čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte.

Tako da će, dodao je Mladenović, vozila koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice.

"Trasu tramvaja će koristiti i vozila za javni prevoz putnika radi ubrzanja protoka saobraćaja, uz ostvarivanje maksimalne bezbednosti svih učesnika", rekao je on i dodao da je u zoni zgrade Kapetanije uz saobraćajnicu predviđena niša za putničke autobuse kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru grada.

Savski kej će, rekao je Mladenović, biti uređen na delu od Brankovog mosta do kraja Beton hale, na površini od oko jedan hektar.

Biće uređene zelene parkovske površine, pešačke staze, postavljeno dečije igralište, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol - Ada Ciganlija.

Takođe, na Savskom keju biće formiran travnjak i posađena nova stabla, žbunje i ukrasno bilje, kao i urbani mobilijar, a za potrebe navodnjavanja i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda biće postavljeno više od 2.000 metara infrastrukturnih vodova, rekao je Mladenović.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak