Banke traže lične podatake koje ne bi smele, sistemski problem koji će se tek rešavati

Blic 31.10.2018 12:05
Banke traže lične podatake koje ne bi smele, sistemski problem koji će se tek rešavati


Ukoliko podižete kredit u banci, oni koji vam ga odobravaju, pretpostavljaju da biste učinili sve da ga dobijete. Zbog toga od vas traže i ono što ne bi smeli. Koliko su daleko u tome spremni da idu?Jedna sugrađanka želela je kredit za stan. Predala sve papire, naglasila da je dijabetičar. I baš tu je nastao problem, prenosi "Prva".

- Banka mi je tražila fotokopiju zdravstvenog kartona, od endokrinologa, lekara, da uradim krvnu sliku što sam ja i uradila. Ja sam na netu pokušala da nađem kome da se žalim - rekla je I.K., korisnica kredita.


Tim poverenika za informacije od javnog značaja ima pune ruke posla

Želela je da ostane anonimna jer će joj kredit možda opet trebati... Ovaj slučaj samo je jedan u nizu i zato tim poverenika za informacije od javnog zančaja ima pune ruke posla.

- Banke su zaista prikupljale ogromnu količinu podataka koji im nisu potrebni, niti su imali pravni osnov. Podaci o kartonu, izvodi iz matičnih knjiga - ističe Zlatko Petrović, pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja.


Posle nadzora, situacija malo bolja...

Pošto je poverenik sproveo nadzor situacija je malo bolja ali...

- Građani se žale da im se traži da prikupe sve izvode i JMBG svih stanara zgrade u kojoj se kupuje stan", dodaje on.

Ovaj sistemski problem, kažu, tek će se rešavati. Sagovornica sa početka priče svoj je rešila uz pomoć medijskog pritiska ali šta sa onima koji nemaju takvu mogućnost?

Do kada će nam bankari tražiti niz potrebnih i nepotrebnnih dokumenata tokom vađanja kredita nismo uspeli da saznamo budući da iz Udruženja banaka Srbije nisu našli nikoga ko bi mogao da odgovori na to pitanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak