Vučić o Kosmetu: Težak mesec je pred nama

RTS 30.10.2018 20:36
Vučić o Kosmetu: Težak mesec je pred nama


Srbiju čeka izuzetno težak mesec kada je reč o Kosovu i Metohiji i potrebno nam je jedinstvo naroda i snaga više nego ikada pre, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.Aleksandar Vučić je tokom obraćanja medijima u Palati "Srbija" rekao da Albanci žele da od Srba na silu otmu elektroprenosnu mrežu i ukinu prenos struje od Novog Pazara ka Kosovu, o čemu su ga, kaže, obavestili nadležni iz "Elektromreže Srbije".

"Optužuju našu elektromrežu da sprečava slobodan promet električne energije tako što teraju Albance da kradu našu struju, pa onda kažu 'niste u stanju da kontrolišete to' i zato kažu da će da izbace vas i da uvedu albansku firmu KOST", rekao je predsednik dodajući da je veoma zabrinut.

Prema njegovim rečima, Evropski savez elektrodistributera (ENTS) koji se bavi tom oblašću sada menja pravila i vrši pravno nasilje.

"Rasprava će biti 6. novembra, a odluka 9. novembra. Reći ću i Nemcima i Francuzima šta o tome mislim, a to bi bio skandal velikih razmera", naglasio je Vučić.

Objašnjava da je tokom pregovora o energetskim sporazumima dogovoreno da postoje dve kompanije koje će osnovati Zajednica srpskih opština i koje će upravljati sistemima "Valač" i "Gazivode" i dodaje da Albanci sada hoće to da otmu i kažu da to pripada Kosovu.

Vučić dodaje da 28. novembra sledi Dan albanske zastave, što Albanci na Kosovu planiraju da obeleže stvaranjem vojske suprotno sopstvenom ustavu i drugim sporazumima.

Zatim će se tokom Generalne skupštine Interpola raspravljati o prijemu Kosova u Interpol, dodaje predsednik.

I parlament u Prištini raspravljaće zatim o ograničavanju delokruga rada svoje delegacije u Briselu posle čega se, kaže predsednik, postavlja pitanje koji je smisao dijaloga.

"Albanci su potpuno ujedinjeni, sve njihove partije su ujedinjene. Ne tražim da se partije u Srbiji ujedinjuju, niti bih ja to voleo, ali je potrebno jedinstvo naroda i biće nam potrebna snaga naroda više nego ikada pre jer ćemo se svim ovim merama suprotstaviti i u skladu sa našim malim mogućnostima borićemo se za interese srpskog naroda", poručio je predsednik.

Apelovao je na Srbe na Kosovu i Metohiji da ne učestvuju u formiranju takozvane vojske Kosova.

"Pozivam Srbe javno i otvoreno da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, jer tu vojsku formiraju samo da bi i te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe", rekao je Vučić pozvavši Srbe da im ne pomognu u tom "prljavom poslu".

Upitan ima li država mehanizam da utiče na Srbe sa KiM da ne prihvate poziv, Vučić je rekao da je taj mehanizam molba države, naroda i predsednika zemlje.

Do sada je ta reč imala vrednost jer se petostruko umanjio broj pripadnika srpske nacionalnosti u kosovskim bezbednosnim snagama, naveo je Vučić.

"Na Kosovu investicije od 50 miliona evra" 

Predsednik je na konferenciji rekao da će za godinu i po na Kosovu i Metohiji biti uloženo više od šest milijardi dinara.

"To je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude i za podsticanje početka rada određenih fabrika na severu KiM i izgradnju velelepnog kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici", istakao je predsednik nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Biće uloženo i u hladnjače, poljoprivredu, a od mesta Banjska praviće se turistički centar, rekao je predsednik.

Takođe, ulagaće se i u infrastrukturu, puteve, vodovode i univerzitet na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje kako će se odrediti kriterijumi za raspodelu tog novca i ko će to kontrolisati, Vučić je rekao da će deo sredstava ići preko Kancelarije za KiM, a deo preko Kancelarije za javna ulaganja koja će uložiti dve milijarde dinara u zdravstvene objekte u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Ulaganje će biti i severno i južno od Ibra", naglasio je Vučić.

Kaže da će biti više novca za investicije i da će sredstva biti uložena, na primer, u fabriku akumulatora u Mitrovici, kao i druga postrojenja.

"To su veoma pozitivne vesti", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić: Slušam glas naroda...

Predsednik je rekao da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku.

"Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim", objasnio je Vučić.

Rekao je da mu je žao što ljudi u Srbiji nisu želeli da čuju njegov predlog, a da su oni koji su razorili zemlju i koji su doprineli nezavisnosti Kosova to iskoristili misleći da im je to pitanje jedina šansa da se dočepaju vlasti i ponovo kradu.

Vučić je ukazao da je video i druge ljude za koje nije mislio da će iracionalno postupati.

"Kada vodite državu, morate da se ponašate realno i racionalno. Mi ćemo na kraju da odgovaramo za život svakog čoveka. Neki to nisu razumeli. Šta da radim", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da nije velika tajna da postoje razumljive želje i ne mali pritisci da Srbija na ovaj ili onaj način prihvati nezavisnost Kosova i da to nije od juče.

On je naveo i da je lakše njemu da odbija pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom nego ljudima koji žive na toj teritoriji.

Podsetio je da je on odbio da policijski okrug na KiM bude na sedam opština, jer bi u tom slučaju Albanci imali 68 odsto stanovništva, pa bi toliki bio i procenat albanskih policajaca na severu.

Vučić: U Istanbulu skinuli zastavu Kosova na moj zahtev

Predsednik Srbije odbio je da se složi sa tezom da je dijalog Beograda i Prištine "klinički mrtav" i ističe da je neophodno da se razgovara.

Novinarima je preneo da je juče video predstavnike privremenih vlasti u Prištini, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija.

"Stajao sam od njih udaljen nekih sedam metara. Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno”", ukazao je Vučić dodajuću da nije razgovarao sa njima.

Izrazio je nadu da će razgovora sa Prištinom biti, jer mora da ih bude.

"Svaki razgovor je bolji od sukoba. Za razgovor je, međutim, potrebno najmanje dvoje. Nemam ništa protiv da bude i troje. Ali da bi razgovarali moramo da znamo o čemu", ukazao je predsednik.

Vučić je rekao da Srbija nije promenila poziciju ni za jotu.

"Ona je bila i ostala u kompromisima, racionalna i realna. I danas kažem da ne možemo svi sve da dobijemo, jer bi to značilo da smo svi sve izgubili. Najbolje je da svi izgubimo nešto, jer to može da bude jedina pobednička formula, a sve drugo je katastrofa za sve nas", upozorio je predsednik.

Rekao je da vidi da neki ubrzavaju proces oko kosovske vojske.

"Pratili smo šta rade na vežbama, ko im je zamišljeni neprijatelj. Na kojim vežbama su naročito insistirali. Pratili smo i šta je radila Hrvatska. Uskoro će BiH imati vojnu vežbu, dan ili dva pre nas. Tako se izgleda pogodilo. Ja znam šta imamo da slavimo mi i šta radimo, ali ne znam šta neki od njih rade, jer nisu bili pobednici u Prvom svetskom ratu", ukazao je Vučić.

Istakao je da Srbija slavi, vojnom vežbom, pobedu junačke srpske države u Prvom svetskom ratu.

"Razmislili smo da li ćemo to učiniti paradom ili vojnom vežbom i izabrali ono što ima racionalnih elemenata. Šta su slavili ovi drugi, ne znam. Većina njih je bila na drugoj strani, kao i u Drugom svetskom ratu", rekao je predsednik.

Vučić: Razgovaraću sa Makronom, mogući još neki razgovori

Predsednik kaže da će u Parizu razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i reću mu sve što misli u vezi sa Kosovom i Metohijom i dodao da nijedan drugi razgovor nije dogovoren.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa pisanjem medija da će se u Parizu razgovarati o KiM, na raznim mestima i na raznim nivoima, upitao je što su svi "navalili na taj Pariz", kao da će se nešto bogzna šta desiti tamo.

Rekao je da nije plašljiv čovek, ali jeste delom uplašen zbog svega što može da se dogodi Srbiji i našem narodu i da moramo da budemo posvećeni.

Vučić o Veseljiju: Međunarodno pravo je na našoj strani

Predsednik je reagovao i na izjavu Kadrija Veseljija da je Srbija jedini protivnik nezavisnosti Kosova.

"Izgleda da je Srbija postala mnogo jaka ako je jedina koja se tome suprotstavlja i uspeva da izdrži pritiske. Nije Srbija toliko jaka koliko je međunarodno pravo na našoj strani", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Naveo je da je slovo međunarodnog prava na srpskoj strani i da zato Srbija, iako brojčano i teritorijalno mala, ima određenu snagu u svetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak