Posle 11 godina osuđen 'novosadski Firer'

Mondo 30.10.2018 15:44
Posle 11 godina osuđen 'novosadski Firer'


Vođa zabranjenog Nacinalnog stroja Goran Davidović osuđen je pred Višim sudom u Novom Sadu na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje 2007.godine.Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, osuđen je zbog istog krivičnog dela na godinu dana i dva meseca zatvora, saopšteno je iz novosadakog Višeg suda.

Davidović je osuđen u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima.

Sud je zaključio da su krivi što su 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu na uglu ulice Beogradski Kej i Dunavske, u toku održavanja skupa antifašističke organizacije Novog Sada i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pod nazivom "Stop fašizmu!", izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Republici Srbiji i AP Vojvodini.

Oni su, kako navodi sud, nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa i na taj način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob, uzvikujući "Srbija Srbima!", "Ubij pedera!".

Nakon toga je Davidović, pokazujući rukom da krenu, pozvao lica okupljena u dvorištu Doma vojske, da krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja tako što su se učesnici javnog skupa, s jedne strane, i lica okupljena u Domu vojske, sa druge strane, prvo verbalno sukobili vređajući jedni druge, a potom su se i fizički sukobili.

Tom prilikom neka lica su povređena zadobijanjem lakih telesnih povreda u vidu rasekotina u predelu glave.

U pitanju je prvostepena presuda, na koju postoji pravo žalbe o kojoj će odlučivati Apelacioni sud u Novom Sadu.

U ovom slučaju Optužnica je podignuta u decembru 2008. godine.

Neki od optuženih su sklopili ranije sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela na osnovu kojih su osuđeni, dok su drugi osuđeni u prekršajnom postupku. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak