Akcije u SAD u padu, u Evropi rastu, evro pao zbog Merkelove

RTV 30.10.2018 11:42
Akcije u SAD u padu, u Evropi rastu, evro pao zbog Merkelove


Zabrinutost zbog usporavanja kineske privrede nagrizla je američka terminska tržišta i drži svetske berze pod pritiskom, mada su evropske akcije porasle danas zahvaljujući ohrabrujućim kompanijskim izveštajima o zaradama i zbog olakšanja što je Italija izbegla smanjenje kreditnog rejtinga.Međutim, evro je pao na najniži nivo tokom prepodnevnog trgovanja nakon što je jedan visoki stranački izvor saopštio da se nemačka kancelarka Angela Merkel neće kandidovati za reizbor na funkciju predsednice Hrišćansko-demokratske partije nakon što je ta stranka pretrpela poraz na regionalnim izborima u Hesenu, izveštava Rojters.

Nemački indeks DAKS je ojačao za 0,7 odsto na prepodnevnom trgovanju u 9:29 časova, a glavni indeks akcija evrozone je porastao za 0,5 odsto, podstaknut slabijim evrom.

Indeks Milanske berze FTSE MIB uzleteo je za 1,5 procenata nakon što su prinosi na italijanske obveznice oštro pali na jednonedeljni minimum usled odluke rejting agencije "Standard&Poor's" da ostavi suvereni rejting Italije na nepromenjenom nivou, što je izazvalo olakšanje među investitorima.

Ta odluka je rezultirala i rastom akcija italijanskih banaka za 2,7 odsto.

Indeks svetskih tržišta kapitala MSCI, koji prati kretanje akcija u 47 zemalja, ostvario je dobit od 0,1 posto. MSCI indeks je, inače, tokom ovog meseca zabeležio pad od 9,3 odsto, zbrisavši 6,7 hiljada milijardi dolara tržišne kapitalizaciju u odnosu na najviši nivo u januaru ove godine.

U padu azijskih berzi tokom noći predvodio je kineski indeks najlikvidnijih akcija koji se stropoštao za više od 3,3 odsto, pošto su septembarski pokazatelji o usporavanju dobiti kineskih preduzeća peti mesec uzastopno, usled pada prodaje sirovina i industrijskih proizvoda, izazvali strahovanja od hlađenja ekonomije.

Indeksi Njujorške berze S&P 500 i industrijski Dau DŽons fjučurs pali su za 0,2 i 0,3 procenta, neutrališući ranije dobitke od čak 0,4 odsto.

Tržišta akcija zemalja u usponu zabeležila su "zvezdani trenutak", ojačavši prvi put za 0,1 odsto nakon što je desničarski kandidat Žair Bolsonaro pobedio u drugom krugu na predsedničkim izborima u Brazilu.

Akcije evropskih kompanija izloženih prema Brazilu ojačale su jer investitori pozdravlaju tu pobedu. Latinoamerički investicioni trust u vlasništvu fonda Blekrok, koji je listiran na Londonskoj berzi, skočio je za 7,4 odsto, dok su se akcije kompanije "iShares MSCI Brazil ETF", listirane u Nemačkoj, vinule uvis za 6,6 odsto.

Na valutim tržištima, dolarski indeks je porastao za 0,2 odsto na 96,553 poena, posle prošlonedeljnog rasta od 0,7 odsto.

Evro je pao za 0,2 posto na skoro dvomesečni minimum od 1,1381 dolara.

Funta je takođe skliznula za 0,2 procenta i trguje se blizu dvomesečnog minimuma od 1,2775 dolara uoči objave britanskog godišnjeg budžeta kasnije danas.

Na robnim berzama, američka "laka" nafta WTI je pala za 58 centi na 67,01 dolar po barelu, a severnomorska nafta "brent" je pojeftinila za 71 cent na 76,89 dolara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak