Angela Merkel se povlači sa čela CDU

Danas 29.10.2018 12:46
Angela Merkel se povlači sa čela CDU


Nemačka kancelarka Angela Merkel neće se kandidovati na partijskim izborima za predsednika vladajuće nemačke CDU 8. decembra.Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je partijskim kolegama da se u decembru neće kandidovati za predsednicu CDU, tvrde obavešteni izvori.

Njena odluka je usledila posle velikog poraza CDU na regionalnim izborima koji su ugrozili stabilnost vladajuće koalcije.

Merkel je predsednica CDU još od 2000. godine, a predvodi Nemačku kao kancelarka od 2005. i želi da ostane na tom mestu.

Prema izvorima iz CDU, Merkel je saopštila partijskim kolegama da će se povući iz izbora za vođstvo partije nakon što su i CDU, stranka desnog centra i SPD, stranka levog centra, katastrofalno prošle na regionalnim izborima ovog vikenda.

Međutim, Merkel je izjavila da bi želela da ostane na položaju kancelarke, javljaju lokalni mediji.

BBC dopisnica iz Berlina Dženi Hil kaže da je najnoviji poraz CDU i njenih partnera došao posle užasne godine za kancelarku, kada je njena vlada plutala od krize do krize, uglavnom uz velike neuspehe.

Ipak, Merkel je, iako poražena u nekim bitkama, poznata po uspešnom prevazilaženju političkih kriza, dodaje Hil, te će možda odustajanje od vođstva partijom utišati kritičare u redovima CDU – bar za sada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak