Horor Plačkovica - 10 od 40 radnika umrlo od raka

Mondo 29.10.2018 11:07
Horor Plačkovica - 10 od 40 radnika umrlo od raka


Od četrdeset radnika koji su postavljali ogradu na Plačkovici kod Vranja, pri asanaciji terena od NATO bombardovanja, čak deset je umrlo od malignih oboljenja a gotovo svi ostali imaju neke zdravstvene posledice, nalaz je KomisijePrvi rezultati Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine su veoma uznemirijući. Deset ljudi je umrlo samo od onih koji su postavljali ogradu i tako imali direktan kontakt za kontaminiranim terenom, pišu "Večernje novosti".

"Većina ostalih radnika imaju različite promene na koži: rane koje ne zarastaju, plikove ili crvenilo...", kaže dr Darko Laketić, predsednik Komisije i narodni poslanik.

Komisija je završila prvu fazu šestomesečnog rada i nalaze će u novembru prezentovati Narodnoj skupštini.

Tako će Srbija saznati, između ostalog, podatke dobijene iz razgovora sa meštanima Vranja i Bujanovca, mesta koja su gađana projektilima od osiromašenog uranijuma. Ustanovljeno je da jedan broj meštana ima određenu vrstu tumora mozga, dok je znatan broj oboleo od karcinoma pluča i leukemije.

Leukemija i maligne bolesti u tom kraju u porastu su i kod dece.

"Sada radimo statističku analizu svih podataka. Evidentno je da je učestalost malignih bolesti na teritoriji Pčinjskog okruga povećana, a tu je stanovništvo prosečno mlađe nego u ostatku Srbije, i to onda ima veću težinu", kaže dr Laketić.

Plan Komisije je da posete i Pančevo, Kragujevac, Novi Sad i Niš.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak