Mikrosoft ispred Amazona na listi najvrednijih kompanija

Radio 021 28.10.2018 18:19
Mikrosoft ispred Amazona na listi najvrednijih kompanija


Najveći svetski proizvođač softvera Mikrosoft smenio je u petak tehnološkog diva Amazon s drugog mesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrednošću jer je prošle nedelje cena deonice Mikrosofta porasla, a Amazona oštro pala.Nakon što je Amazon u petak izvestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromesečju nego što su analitičari očekivali, cena deonice tog tehnološkog diva potonula je na Vol Stritu za gotovo osam odsto. To je njen najveći dnevni pad u gotovo tri godine, s tim da je tržišna vrednost Amazona pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.
 
S druge strane, cena deonice Mikrosofta porasla je od srede, kada je saopšteno da su rezultati bolji nego što se očekivalo u kvartalnim rezultatima, više od četiri odsto, pa je tržišna vrednost te kompanije dostigla 823 milijarde dolara. Tako se Mikrosoft vratio na drugo mesto liste najvrednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine.
 
Čelno mesto na toj listi i dalje drži Epl, a tržišna vrednost tog proizvođača pametnih telefona Ajfon kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.
 
Nakon pada cene deonice Amazona, osnivač i šef te kompanije Džef Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Mikrosofta Bila Gejtsa poraslo.
 
Na listi najbogatijih ljudi u svetu časopisa Forbs, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gejts bio drugi s 90 milijardi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak