Prag: Grandiozna vojna parada u čast 100 godina Čehoslovačke - zemlje koje nema

NoviMagazin 28.10.2018 17:48
Prag: Grandiozna vojna parada u čast 100 godina Čehoslovačke - zemlje koje nema


Pred češkim i slovačkim državnim vrhom i kroz špalir hiljada Pražana, bez obzira na kišu, Pragom je danas defilovala najveća vojna parada u novijoj istoriji Češke, u čast 100. godišnjice Čehoslovačke, zajedničke države Čeha i Slovaka, zemlje koje već četvrt stoleća nema.



  Ispred tribine na Evropskom bulevaru na kojoj su uz Čeha, predsednika Češke Miloša Zemana, rame uz rame stajala dvojica Slovaka, slovački premijer Peter Pelegrini i češki premijer Andrej Babiš, prošlo je oko 3.500 pripadnika Češke armije i policije, carine, vatrogasaca i ostalih pripadnika tzv. integrisanog spasilačkog sistema Češke.

Aplauzom su dočekani policijski i vojni kinolozi sa psima iz inostranih misija i konjičke jedinice policije na kladrupskim belcima i vrancima, jedinoj životinji koja je u Češkoj zvanično proglašena za nacionalni spomenik kulture.

"Naša armija htela je da se bori, a nije joj bilo omogućeno, bila je armija zemlje satelita, ali sada je armija slobodnog društva koja ispunjava svoje međunarodne obaveze u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovečanstva, a to je međunarodni terorizam", podsetio je na mračne i svetle trenutke stoleća istorije čehoslovačke i češke armije vrhovni komandant oružanih snaga, predsednik Miloš Zeman.

Loše vreme i kiša poremetili su planove da se na paradi u punom sjaju predstavi vazduhoplovstvo Češke i Slovačke, lovce gripen Vojske Češke sakrili su oblaci, neki avioni nisu ni poleteli, a nad Evropskim bulevarom proleteli su helikopteri armija obe zemlje naslednice Čehoslovačke.

Prag: Grandiozna vojna parada u čast 100 godina Čehoslovačke - zemlje koje nema

U drugom delu parade, najveće od totalitarnih vremena, od 1985. godine, češka armija je predstavila razne vrste borbenih vozila, tenkove, haubice, oklopna borbena vozila Pandur i Dingo, specijalne vojne verzije kamiona TATRA, ukupno 236 vozila i teškog oružja i vojne tehnike i integrisanog spasilačkog sistema.

Pred oko 1.500 zvanica, među kojima je glavni gost parade američki ministar odbrane Džejms Matis, defilovali su, za razliku od prethodne vojne parade pre 10 godina, i saveznički vojnici iz Slovačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i SAD.

Češka 100. godišnjicu zajedničke države sa Slovacima obeležava nizom manifestacija ovog vikenda, uz učešće državnog vrha obe zemlje, koji će se na čelu sa oba predsednika i premijera sresti ponovo 30. oktobra u mestu Martin u Slovačkoj, gde ta zemlja zvanično obeležava nastanak Čehoslovačke na dan kada je 1918. godine usvojena deklaracija da Slovaci žele u novu zajedničku državu sa Česima.

U subotu je pred masama Čeha i turista na Vaclavskom trgu u Pragu svečano otvoren ponovo renovirani Narodni muzej a njegova nova fasada poslužila je kao ekran za specijalni film o glavnim istorijskim događajima tokom stoleća od nastanka Čehoslovačke.

Prag: Grandiozna vojna parada u čast 100 godina Čehoslovačke - zemlje koje nema

U Pragu današnja centralna proslava završava vatrometom i svečanim uručenjem državnih odlikovanja u praškom zamku Hradčani.

Iako Česi i Slovaci nisu izdržali u zajedničkoj domovini ni osam decenija, danas zajedno obeležavaju 100. rođendan zemlje koje četvrt veka više nema u naglašenoj slozi, za koju, kao najbolji simbol koliko su odnosi postali srdačni, bratski i sjajni, uzimaju činjenicu da su u ovom trenutku na čelu vlade obe zemlje Slovaci, jer je češki premijer Andrej Babiš Slovak koji je zbog poslovnih potreba odabrao nakon raspada Čehoslovačke da živi u Pragu.

"Mislim da je došlo vreme da ni u Slovačkoj nikome ne bi nimalo smetalo da je premijer Čeh", kazao je u jednoj od brojnih debata tokom proslave slovački premijer Peter Pelegrini.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak