Sateliti krenuli, za sedam godina počeće istraživanje Merkura

RTS 28.10.2018 13:53
Sateliti krenuli, za sedam godina počeće istraživanje Merkura


Dva satelita napravljena u Evropi i Japanu nalaze se na putu ka Merkuru, planeti najbližoj Suncu, na koju bi trebalo da stignu i počnu da je istražuju 2025. godine.Lansirani na raketi „Arian 5“ iz Kurua, u Francuskoj Gvajani, dva satelita krenula su put Merkura, a zajednička misija nosi naziv „Bepi Kolombo“, po italijanskom matematičaru i inženjeru Đuzepeu Kolombu (1920-1984).

Kako prenosi Bi-Bi-Si, da bi stigli do planirane destinacije, potrebno je da pređu devet milijardi kilometara, za šta će im biti potrebno sedam godina.

Cilj misije je proučavanje površine, unutrašnjosti i „životne sredine“ Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i koja je do sada najmanje istražena.

Ovo je prva misija koju Evropa sprovodi zajedno sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira, a „Bepi Kolombo“ putuje posle Nasinih misija tokom kojih su pribavljeni fotografije i podaci s Merkura, prvi put sredinom sedamdesetih godina 20. veka, a potom 2011. i 2015. godine.

Kako Bi-Bi-Si navodi, ukoliko uspešno stignu do cilja, postoji nada da će sateliti otkriti neke nerešene misterije koje se tiču Merkura, a počeće sa proučavanjem gravitacionog polja te planete, što bi naučnicima omogućilo da odrede sastav i njenu strukturu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak