Fejsbuku kazna od 644.000 $ zbog skandala Kembridž analitika

Novosti 27.10.2018 23:25
Fejsbuku kazna od 644.000 $ zbog skandala Kembridž analitika


Britanski poverenik za zaštitu podataka o ličnosti kaznio je danas američku kompaniju Fejsbuk sa 500.000 funti (644.000 dolara) zbog skandala s Kembridž analitikomBritanski poverenik za zaštitu podataka o ličnosti kaznio je danas američku kompaniju Fejsbuk sa 500.000 funti (644.000 dolara) zbog skandala s Kembridž analitikom.

Fejsbuk je kažnjen zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, jer nije onemogućio firmi Kembridž analitika da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže, prenosi Rojters.

Potvrđući odluku o kazni donetu u julu, Kancelarija poverenika je saopštila da su se podaci najmanje milion britanskih korisnika našli među podacima koje je prikupila Kembridž analitika i da su korišćeni u političke svrhe.

Taj skandal je ugrozio reputaciju Fejsbuka, a izvršni direktor Mark Zakerberg svedočio je u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Fejsbuk je ranije saopštio da je britanska kompanija Kembridž analitika, kompanija koja je savetovala američkog predsednika Donalda Trampa u izbornoj kampanji 2016, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak