NATO doveo 50.000 vojnika na hiljadu kilometara od Rusije

Politika 27.10.2018 23:40
NATO doveo 50.000 vojnika na hiljadu kilometara od Rusije


Najveće vežbe od kraja hladnog rata odvijaju se u Norveškoj, zemlji u kojoj vojno jačanje Rusije na Arktiku izaziva strepnjeMesec dana posle najvećih vojnih vežbi u istoriji Rusije i u atmosferi pojačanih tenzija zbog pretnje od nove trke u naoružanju, NATO je počeo svoje najveće „ratne igre” od kraja hladnog rata, i to u zemlji koja se graniči sa Rusijom. Vežba „Spoj trozupca” dovela je u Norvešku 50.000 vojnika iz 29 članica ove alijanse i dve njene partnerske zemlje, Finske i Švedske. Angažovano je oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila, a 19. oktobra u krug Arktika prvi put od raspada Sovjetskog Saveza uplovio je jedan američki nosač aviona – „Hari Truman”.

Severnoatlantska alijansa, koja je u septembru kritikovala veliku rusku vežbu „Istok 2018” kao „probu za sukob širokih razmera”, narednih dana, do 7. novembra, primeniće hipotetički scenario ponovnog uspostavljanja suvereniteta Norveške nakon napada „fiktivnog agresora”, prenele su agencije.

NATO doveo 50.000 vojnika na hiljadu kilometara od Rusije

Ova nordijska zemlja, jedan od osnivača NATO-a, ali ne i članica EU, od ruske aneksije Krima posebno je zabrinuta zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na Arktiku.

NATO je obavestio Moskvu o svim detaljima vežbe i pozvao njene posmatrače da joj prisustvuju, ali je ona i dalje ljuta zbog manevara koji će se izvoditi na širokom prostoru od Islanda do Finske. Ruski ministar odbrane upozorio je da bi Moskva mogla da bude prisiljena da odgovori na povećanu aktivnost NATO-a u blizini zapadne granice Rusije.

Odnosi između SAD i Rusije dodatno su zaoštreni nakon najave SAD da će se povući iz bilateralnog sporazuma INF, koji ograničava razvoj nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara. Vašington je kao razlog naveo to što Rusija, kako tvrdi, uporno krši sporazum dok ga se druga strana pridržava, i u tome je dobio podršku NATO partnera.

Vladimir Putin poručio je da će Rusija, ukoliko SAD zaista napuste sporazum koji su 1987. potpisali Mihail Gorbačov i Ronald Regan, morati da odgovori na sličan način i da evropske zemlje „moraju da razumeju” da rizikuju da budu meta protivudara ukoliko pristanu da na svojoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

Vežba u Norveškoj predstavlja se, između ostalog, i kao povratak na staru misiju NATO-a – obezbeđivanje linija komunikacije i snabdevanja preko Atlantika – jer alijansa strahuje da bi vojno jačanje Rusije u tom regionu moglo da joj ograniči slobodu plovidbe i kretanja.

To je ono što vežbamo – kako da pomerimo veliki broj vojnika, vozila i brodova”, rekao je za Rojters norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen.

Testiraće se sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo neophodno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju. Velika Britanija odlučila je da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske. Vozači u Norveškoj i Švedskoj upozoreni su na moguće povremene zastoje zbog vojnih konvoja koji će se sporo kretati.

Saveznici će biti podeljeni u dve grupe: „južne snage” sa brigadama iz Nemačke, Italije i Britanije i „severne snage”, koje uključuju norveške, kanadske, švedske i američke vojnike. U prvom delu vežbe severne snage će napasti južne, a zatim obratno.

„Ratne igre” održavaju se na području centralne i istočne Norveške, severnog dela Atlantskog okeana i u Baltičkom moru, na priličnoj udaljenosti od 200 kilometara duge granice između Norveške i Rusije. I pored toga, uznemirile su Moskvu, koja već dugo negoduje zbog činjenice da SAD i Britanija povećavaju vojno prisustvo u ovoj skandinavskoj zemlji kako bi aklimatizovali ljudstvo za potencijalne borbe na hladnom Arktiku, što rusko ministarstvo spoljnih poslova opisuje kao zveckanje oružjem u njihovom komšiluku.

Norveški general-pukovnik Rune Jakobsen istakao je da Kremlj apsolutno nema razloga da se plaši, jer su vežbe odbrambenog karaktera. Glavno područje aktivnosti je hiljadu kilometara od njene granice, a u vazdušnim operacijama avioni će biti najmanje 500 kilometara daleko.

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Seride rekla je Rojtersu uoči početka manevara da neki budući sukob možda neće početi na Arktiku, ali bi lako mogao tu da se završi ako izbije drugde. I to zbog toga što Rusija pojačava vojno prisustvo u regionu, posebno na poluostrvu Kola, rekla je ministarka. Ruska Severna flota ima glavnu bazu u Severnom moru na ovom poluostrvu, na sto kilometara od granice sa Norveškom.

Agencije podsećaju da je Rusija pod Putinom znatno pojačala vojno prisustvo na Arktiku i da okosnica ruske mornarice Severna flota treba da dobije pet novih brodova i 15 aviona do kraja godine.
Francuski vojni analitičar Fransoa Hibzbur ocenjuje da se obe strane vraćaju na hladnoratovsku koreografiju, ali smatra da „Spoj trozupca” ni na koji način nije destabilizujući.

Rusija je sredinom septembra održala sopstvenu veliku vežbu „Vostok” (istok) na istoku zemlje. Moskva je navela da je u ovim manevrima učestvovalo 300.000 vojnika, ali su zapadne diplomate tvrdile da je taj broj preuveličan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak