Zašto okrećemo glavu

Politika 27.10.2018 23:36
Zašto okrećemo glavu


Scena u kojoj seksualni napasnik maltretira devojčicu u beogradskom tramvaju, a ostale putnice ne pokušavaju da joj pomognu i okreću glavu od ovog čina, naišla je na oštru osudu javnosti Nažalost, situacije u kojima okolina ne reaguje na nasilje jesu česte – iskustvo govori da je uvek veća verovatnoća da komšiluk pojača zvuk televizora kada čuje buku u susednom stanu koja jasno asocira na svađu i batinanje nego da pozove policiju. A kada policija stigne na uviđaj i pita komšije zašto nisu reagovale, najčešće čuje odgovor – plašili su se da nasilnik ne napadne i njih.

– Ne opravdavam žene u tramvaju koje su okrenule glavu od ove mučne scene, ali mogu da pretpostavim šta su mogući uzroci njihovog nereagovanja. Možda su neke od njih i same bile žrtve nasilja, pa im je ova situacija oživela mučna sećanja i paralisala ih od straha. Možda su procenile da bi njihova bezbednost bila ugrožena ako bi reagovale, pa su odlučile da ne izazivaju nasilnika svojim protestom. A možda su zaključile da devojčica poznaje nasilnika, jer se nije branila, niti je reagovala vikanjem. Nažalost, seksualno uznemiravanje je veoma često u gradskom prevozu. Kad smo radili anonimnu anketu među studentkinjama Beogradskog univerziteta, sto odsto njih je potvrdilo da su bile žrtve uznemiravanja u prevozu – naglašava Sanja Pavlović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra, koji je početkom ovog meseca pokrenuo kampanju „Zahtevam da budem zaštićena”.

Ova kampanja osmišljena je upravo zbog rezultata istraživanja ovog centra koji su pokazali da je svaka treća žena u našoj zemlji doživela neželjeno dodirivanje, priljubljivanje ili unošenje u lice, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja.

Na pitanje kako žene najčešće reaguju kada postanu žrtve seksualnog napastvovanja, naša sagovornica kaže:

– Postoje tri načina reagovanja: ili pobegnu, ili se bore, ili se „zalede”. Način na koji će žena reagovati zavisi od njene (nesvesne) procene koja je vrsta reakcije najadekvatnija za njenu bezbednost, odnosno kakvo će je ponašanje najmanje ugroziti.

AKO STE PROPUSTILI
Snimak sa Fejsbuka uzburkao javnost: napad na devojčicu u tramvaju (VIDEO)


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak