Od aerozagađenja u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi

Radio 021 26.10.2018 14:47
Od aerozagađenja u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi


Ministarstvo za zaštitu životne sredine formiralo je Radnu grupu koja će se baviti smanjenjem aerozagađenja.  Od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, po podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi. Naročito u gradovima Srbije, kvalitet vazduha nije zadovoljavajući, dok su najveći zagađivači rudnici i termoelektrane na ugalj. 
 
Radna grupa Ministarstva ima zadatak da identifikuje mesta ugrožena zagađenošću vazduha većom od dozvoljene, da utvrdi uzroke i predloži mere za smanjenje zagađenja, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je novinarima pred sastanak te radne grupe kazao da je potrebno da se unapredi saradnja s elektroprivredom, da se promeni gorivo u postrojenjima, kao i da se građanima objasni šta svako može da učini za bolji vazduh. 
 
"Važnu ulogu imaju i lokalne samouprave i zato ćemo da im pomognemo u gašenju kotlarnica i povezivanju na gradske toplovode. Moraćemo da vodimo računa o tome kakve automobile vozimo i kako se obavljaju tehnički pregledi, kao i kolika je emisija štetnih gasova iz svakog pojedinačnog automobila", naveo je ministar. 
 
Prema njegovim rečima, Evropska unija će finansirati projekte za smanjenje aerozagađenja, ali neophodno je i da mreža za nadzor koji sprovodi Agencija Srbije za zaštitu životne sredine bude povećana. 
 
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović kazao je da je zimi najveće prekoračenje zagađenja u Beogradu, Užicu, Novom Sadu i Kosjeriću. Najugroženiji su gradovi gde je gustina stanovništva največa i čiji je geografski položaj nepovoljan. 
 
"Uticaj industrije i saobraćaja na zagađenje vazduha je veliki. Sve to ćemo analizirati kako bismo napravili sistemsko rešenje za smanjenje aerozagađenja u Srbiji", rekao je Radović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak