Prepoznajte simptome gripa kod dece

Telegraf 25.10.2018 15:59
Prepoznajte simptome gripa kod dece


Od velike je važnosti da prepoznate na vreme simptome gripa kod dece jer su oni jedna od najugroženijih kategorijaKako deca spadaju u najugroženije kategorije kada je u pitanju grip, veoma je važno da na vreme prepoznate simptome i obratite se lekaru za pomoć pre nego dete pretrpi velike posledice.

Najveća opasnost od gripa je u novembru i martu, a prošle godine imali smo do sada najopasniji grip koji je mnoge prikovao za krevet. Važno je da prepoznate simptome gripa na vreme i da se obratite lekaru. Ovo su neki od najčešćih simptoma koji se javljaju kod dece.

Najčešći simptomi su temperatura koja ponekad može i da izostane, kašalj, upaljeno grlo, curenje iz nosa, bol u telu i mišićima, glavobolja, umor, a ponekad i povraćanje i dijareja. Simptomi mogu da variraju čak i u porodici. Dok jedno dete povraća i ima dijareju, drugo može da ima visoku temperaturu i da kašlje.

Prehlada, sa druge strane može da ima slične simptome, ali oni se postepeno razvijaju i to tako što možete par dana da imate temperaturu, ponekad promuknete ili izgubite glas, a deca se obično osećaju dobro i mogu da idu u školu. Prehlada traje 7 do 10 dana, a ponekad traje i čitavih 2 nedelja dok se ne izbaci sav sadržaj iz nosa. Grip dolazi iznenada i čini da se osećate kao da vas je pregazio kamion. Temperatura traje 5 do 7 dana i svi simptomi dođu odjednom.

Nažalost ne postoji lek protiv gripa, već se u nezi dece preporučuje dosta tečnosti, odmor, lekovi za skidanje temperature i dosta vitamina. Ali, sa decom nikada niste u optpunosti sigurni. Neki ljudi imaju veći rizik da obole od gripa i imaju komplikacije zbog čega je važno javiti se lekaru. To uključuje i decu staru 5 godina, a posebno mlađu od 2 godine. Deca koja su gojazna ili su uzimala dugo terapiju spirinom, imunosupresiju, bilaq u bolnici ili imaju neko hronično oboljenje kao što je astma, dijabetes ili srčana bolest zahtevaju posebnu pažnju.

Ukoliko vaše dete nema neku od navedenih bolesti, razlog za posetu lekaru treba da budu problemi sa disanjem, promena boje kože, dehidratacija, umor, iritiranost, temperatura sa groznicom ili neki duži simptomi. Odvedite dete kod lekara ako primetite ove simptome kao i to da plaču bez suza.

Najbolja zaštita od gripa je prevencija. Insistirajte na tome da svi u kući peru ruke redovno i vakcinišite se protiv gripa. Od 179 dece koja su prošle godina umrla od posledica gripa, čak 80 odsto njih nij ebilo vakcinisano protiv gripa. Savetuje se svima koji su stariji od 6 meseci da se vakcinišu i na taj način spreče oboljenje.

Deca koja se razbole, a vakcinisana su, imaju manje ozbiljne simptome i rizik od smrti je takođe manji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak