Objekat bez dozvole 15 godina ugrožavao decu

Politika 25.10.2018 15:28
Objekat bez dozvole 15 godina ugrožavao decu


Zašto broj nelegalnih objekata raste, a porušenih se smanjuje? Odgovor na ovo pitanje najbolje ilustruje primer bespravne građevine od 2.000 kvadratnih metara u Alaskoj ulici u Zemunu, čije je uklanjanje, prenosi Beoinfo, juče započeto, i to tek 15 godina posle donošenja rešenja o rušenjuKuća i zgrada koje poput ove ugrožavaju, kako tvrde u vlastima grada i Zemuna, bezbednost dece jer je u blizini Osnovne škole „Sonja Marinković”, na pretek je širom prestonice. Svima njima zajedničko je to što bahati investitori nisu samo kršili zakon čineći krivično delo, što divlja gradnja jeste, nego su koristeći rupe u propisima kupovali vreme i profitirali.

Kako? Neodgovorni ulagači nisu ispunjavali osnovne parametre za legalizaciju, neki od njih zidali su čak i na javnim površinama, zbog čega su njihovi zahtevi bili odbijeni, ali oni su pokretali upravne sporove koji su se na sudovima rastezali godinama. Za to vreme su po nižim cenama prodavali stanove ili poslovni prostor i zarađivali, a da gradu nisu plaćali taksu za zemljište, jedan od najvećih izdataka za dobijanje građevinske dozvole. Čak i kada su građevinski inspektori savesno radili svoj posao, a ne žmurili pred divljim graditeljima, zatvarali gradilišta i pisali krivične prijave, rušenja nije bilo zbog nedostatka političke volje, ali i manjka novca za ovu namenu u budžetima gradova i opština.

– Ovo je (bespravan objekat u Alaskoj ulici) bio jedan od slučajeva gde se investitor žalio na rešenje o ozakonjenju, potom je odbijen od resornog ministarstva, nakon čega je pokrenuo upravni spor i tek po pravosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje objekta. Od tada je prošlo 15 godina – rekla je Sonja Podunavac, sekretarka za inspekcijske poslove, a preneo Beoinfo.

Škola je, podsetila je Jasmina Filipović, direktorka OŠ „Sonja Marinković”, početkom devedesetih godina prošlog veka dala zemljište na kojem je sazidan objekat u zakup, ali zakupac nije izvršavao nijednu od svojih obaveza. 
– Škola je 2003. godine pokrenula postupak za vraćanje svoje imovine, grad je odbio legalizaciju objekta, ali je spor trajao 10 godina. Poslednjih sedam-osam godina objekat niko nije koristio i, u potpunosti zapušten, postao je stecište narkomana i onih koji su, prolazeći ovuda, odnosili sve što se moglo odneti – naglasila je Filipovićka.

Beograd je odavno objavio rat divljim graditeljima, ali očigledno nemoćan da im stane na put inicirao je izmene zakona o planiranju i izgradnji i ozakonjenju.
– One će omogućiti uklanjanje svih bespravnih objekata, ali će prioritet biti oni koji se nalaze na javnim površinama i ugrožavaju bezbednost građana. Uskoro bi trebalo da bude formirana jedinstvena služba koja će u saradnji sa opštinama prikupiti informacije o broju donetih rešenja o rušenju nelegalnih objekata – najavila je Sonja Podunavac.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak