Kazne za Apple i Samsung zbog 'nepoštene trgovačke prakse'

N1info 25.10.2018 15:13
Kazne za Apple i Samsung zbog 'nepoštene trgovačke prakse'


Regulatorno telo Italije kaznilo je tehnološke džinove Apple i Samsung sa 10 miliona, odnosno pet miliona evra zbog nepoštene trgovačke prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.Smatra se da je italijanski regulator prvi kaznio američkog i južnokorejskog proizvođača mobilnih telefona nakon pritužbi širom sveta da podstiču kupce na ažuriranje operativnog sistema, što usporava rad njihovih uređaja pa su prisiljeni da kupuju nove.

Istraga italijanskih organa otkrila je da su se "Apple i Samsung služili nepoštenim trgovačkim praksama", navodi se u saopštenju regulatora koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sistema "izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima", dodaje se.

Samsung je vlasnicima telefona Note 4 sugerisao da instaliraju novu verziju Google operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model Note 7, što je usporilo rad njihovih uređaja.

Apple je pak vlasnicima iPhone 6 sugerisao da instaliraju operativni sistem namijenjen iPhoneu 7, što je takođe izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da Apple nije obavestio klijente o "ključnim" karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja. Zbog toga je Apple-u određena daleko veća kazna nego Samsungu.

Američka kompanija bila je primorana prošle godine da prizna da je namerno postepeno usporavala rad starijih modela iPhonea, što je podstaknulo bojazni da su nepošteno navodili potrošače da ih zamene novima.

U Apple-u su tada porekli da su namerno skraćivali rok trajanja svojih proizvoda, tvrdeći da su usporavali rad kako bi poboljšali performanse, budući da telefoni sporijim radom troše manje struje. Time se takođe sprečavalo neočekivano gašenje uređaja, tvrdili su.

Grupa sa sedištem u Kaliforniji takođe je suočena s kolektivnom tužbom potrošača u Sjedinjenim Državama, napominje AFP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak