Oni vrede 1.000 milijardi dolara: Posle ovog uspeha ljubitelji iPhone-a će Apple voleti još više

Blic 24.10.2018 09:46
Oni vrede 1.000 milijardi dolara: Posle ovog uspeha ljubitelji iPhone-a će Apple voleti još više


Cena akcija kompanije Apple je od početka godine (do 27.9.2018.) porasla više od 30%, dok je rast u poslednja tri meseca iznosio oko 22%. Apple je prva kompanija na svetu čija je tržišna kapitalizacija dostigla 1000 milijardi dolara.Za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija Apple-a (takozvani finansijski ugovori za razliku, engl. CFD-i), KapitalRS je pripremio besplatni vodič „Trgovanje cenom akcija za početnike“.

Oni vrede 1.000 milijardi dolara: Posle ovog uspeha ljubitelji iPhone-a će Apple voleti još više 

Još od kada se prvi put pojavio na tržištu 2007. godine, najznačajniji proizvod kompanije Apple i osnova na kojoj počiva njena profitabilnost bio je i ostao popularni iPhone.

Rastuća ponuda proizvoda obuhvata iPhone modele, Apple Watch i Apple TV. Pored toga, kompanija sve veću dobit ostvaruje putem digitalnih online i drugih usluga što Apple pretvara u globalnog softverskog giganta koji sve više prihoduje od usluga koje pruža. U poslednje vreme, investiori su nagradili ovu kompaniju upravo zbog toga što se od klasične hardverske kompanije koja zavisi od jed(i)nog proizvoda, postepeno, preorijentiše u raznovrsnu uslužnu kompaniju.

Apple je nedavno predstavio nove iPhone modele što kupcima pruža tri nove opcije: iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR. Isporuke modela iPhoneXS i XS Max su počele 21. septembra, dok će iPhone XR biti dostupan u predprodaji od 19. oktobra, a isporuke će početi 26. oktobra.

Oni vrede 1.000 milijardi dolara: Posle ovog uspeha ljubitelji iPhone-a će Apple voleti još više 

Čuveni tehnološki gigant svetu je takođe predstavio i novu seriju pametnih ručnih satova. Nova verzija je unapređena radi lakše upotrebe. Ovi satovi imaju nove, revolucionarne funkcije merenja zdravstvenog stanja (EKG). Četvrta serija pametnih ručnih satova u sebi ima žiroskop uz pomoć koga detektuje opasne padove.

Nove rezultate kvartalnog poslovanja Apple će objaviti 11. novembra 2018. U prethodnom kvartalu, prodaja je dostigla 41,3 miliona iPhone uređaja, što je za pola miliona ispod tržišnih očekivanja, ali je prosečna prodajna cena svih prodatih iPhone modela nadvisila tržišna očekivanja za 30 dolara, popevši se na 724 dolara, kako prenosi Bloomberg.

Kompanija je takođe prijavila prihod od 53,3 milijardi dolara, a očekivana zarada u ovom kvartalu se kreće od 60 do 62 milijarde dolara, uključujući i ranu prodaju novih modela, prema analitičarima koje je anketirao Bloomberg.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak