Dačić: Ne očekujem Kosovo u Interpolu

Blic 22.10.2018 23:15
Dačić: Ne očekujem Kosovo u Interpolu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.- Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećinska većina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Očekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećinsku većinu - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Takođe, dodao je da je laž da Kosovo ne može da sarađuje sa Interpolom jer nije član, jer tu je, kako kaže, Unmik koji ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikacija.

Laž je da oni to žele da bi unapredili borbu protiv organizovani kriminala, kaže on i dodaje da Priština želi članstvo da bi to prikazala kao diplomatsku pobedu.

- Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv - rekao je on dodajući da je Kosovo u tom cilju uložilo dosta napora, novca, lobiranja.

Bez rešenja statusa nije moguce članstvo u međunarodnim organizacijama, zaključio je šef srpske diplomatije.

Dačić: Nadam se pritisku da Priština odustane od vojske

Dačić je rekao danas da Unmik ostaje na KiM, da je Kfor po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose, ali i da će Srbije temu pokušaja formiranja kosovske vojske izneti na sednici Saveta bezbednosti 8. novembra.

Na pitanje novinara da li očekuje da će vojska Kosova biti formirana on kaže da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

- Svi međunarodni faktori su isticali da je sadašnji proces neprihvatljiv, da su potrebne ustavne promene i nadam se da ce zadržžati taj stav - rekao je on.

Na pitanje kako komentarise inicijative o ukidanju Unmika, Dačić je rekao da od toga nema nista, jer tako nesto je moguce samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća.

- Rusija i Kina imaju u SB stabilan i jasan stav o KiM i nemoguće je da se to dogodi - rekao je Dačić.

Prema njegovim recima, ovo su samo političke priče usaglase ne u velikoj meri između SAD, Britanije i Prištine i stvari koje oni ponavljaju na svakoj sednici.

- Ništa od toga. Ostaje Rezolucija 1244 i Unmik u svom punom obimu i nadležnostiv - istakao je on.

Najavio je da, će o svemu ovom danas razgovarali sa sefom Unmika Taninom u Beogradu, kao i o novom izveštaju generalnog sekretara o KiM.

Dačić je osudio jučerašnji napad na Srbe na KiM navodeći da to govori o nestabilnosti bezbednosne situacije i opasnosti po Srbe, zbog čega je neophodno da se time bave najviši državni organi.

"Mogli bismo u EU 2025, ali nisam siguran zbog KiM"

On smatra i da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, ali upozorava da to ne zavisi samo od toga koliko je Srbija daleko odmakla u integracijama, već i od političkog procesa u regionu, naročito od kosovskog pitanja i regulisanje međusobnih odnosa Beograda i Prištine.

- To bi moglo da bude 2025, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva nisam siguran, jer mislim da se neće samo gledati koliko daleko je odmakla u EU integracijama, već i ceo politički proces u regionu, naročito pitanje Kosova, regulisanje naših međusobnh odnosa - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li je 2025. dostižan cilj za članstvo Srbije u EU.

Obraćajući se na 18. Ekonomskom samitu, čiji je Tanjug medijski partner, Dačić je naglasio da je važno da sama Evropska unija shvati da "u Evropi ima i neko ko hoće da uđe u Uniju, a ne samo da izađe, da u Evropi ima region gde se EU voli više nego u samoj Uniji, jer nam uvek treba neki politički bensedin za sve probleme koji postoje u regionu".

Ocenivši da je veoma pozitivno što je 2025. godina pomenuta kao datum, Dačić je rekao da verovatno ne bi ni bila pomenuta da Srbija nije insistirala da se da neki rok.

- Ta formaulacija je bila takva da je Srbiji i Crnoj Gori, koje su najviše odmakle u integracijama, data mogućnost da se govori o 2025. Ali, da li je to realno ili niije, to niko u ovom tenutku ne može da kaže. Mi smatramo da to može i treba da bude brže i učinićemo sve da bude što brže - rekao je Dačić.

Što se tiče Makedonije, ne mešamo se

Ivica Dačić rekao je da ustavne promene koje se odvijaju u makedonskom parlamentu predstavlja unutraššnje pitanje te zemlje u šta Srbija ne treba se meša, kao što ni pojedinci u Skoplju ne treba da govore šta može da sadrži sporazum Beograda i Prištine, a šta ne.

- Poštujemo odluke naroda i državne organe. I nema potrebe da se oglašavamo. Sve ostalo bi bilo mešanje u unutrašnje stvari Makedonije. Isto tako, bilo bi dobro da neki političari u Makedoniji ne daju izjave sta moze da sadrži sporazum Beograda i Prištine a šta ne. Šta to njih briga. Tako i nas, šta briga - rekao je on novinarima u Beogradu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak