Skandal potresa Britaniju: Zarazili su ih HIV-om, naterali da se odreknu prava na tužbu...

Blic 22.10.2018 21:54
Skandal potresa Britaniju: Zarazili su ih HIV-om, naterali da se odreknu prava na tužbu...


Pacijenti, koji su 80-tih i 90-tih godina XX veka U Britaniji primili transfuziju krvi zaražene HIV-om, bili su primorani da se odreknu prava na tužbu, ne znajući da su inficirani i hepatitisom C, saznaje Dejli mejl



Više od 1.200 pacijenata zaraženih virusom side potpisali su ugovoro s vladinim zvaničnicima kojim su se obavezali da neće preduzimati pravne korake, da bi tek posle toga bili obavešteni da su dobili i hepatitis C.

Ugovori su potpisani 1991. godine, a žrtvama je isplaćeno oko 24.000 funti, zavisno od godina starosti, bračnog statusa i od toga da li imaju decu.

Skandal potresa Britaniju: Zarazili su ih HIV-om, naterali da se odreknu prava na tužbu... 

Dokumenti, u koja je "Dejli mejl" imao uvid, pokazuju da je britansko Ministarstvo zdravlja 1989. znalo da pacijenti imaju hepatitis C, koji izaziva teška oštećenja jetre, ali da ih nije obavestilo o tome pre nego što su potpisali ugovor. Pritom pacijenti koji imaju i HIV i hepatitis C obično brže umiru od onih koji su zaraženi jednim od ta dva virusa.

Ugovori razotkrivaju šokantan pokušaj vlasti da zataška jednu od najvećih katastrofa u istoriji britanskog zdravstva.

Veruje se da je u tom periodu čak 7.500 ljudi inificirano bolešću posle terapije krvnim proizvodima i transfuzije krvi.

Mnogi od njih su bolovali od hemofilije, poremećaja zgrušavanja krvi zbog čega su bili upućeni na redovne injekcije leka "Faktor VIII", koji se dobija od ljudske krvi.

Britanija ga je uvozila iz Sjedinjenih Država, gde je dobijan od zatvorenika, beskućnika i prostitutki.

Svi pacijenti koji su naterani da potpišu ugovor imali su hemofiliju i nameravali su da podnesu zbirnu tužbu protiv Ministarstva zdravlja nakon što su saznali da su zaraženim HIV-om. Vlasti su to želele da sakriju kako skandal ne bi izazvao paniku u javnosti i kako ne bi usledile nove tužbe i zahtevi za odštetu.

U ugovoru je pisalo:

- Obavezujem se da neću pokretati bilo kakav postupak protiv države ili bilo kog organa zdravstvene službe sad i u bilo kom trenutku u budućnosti, a u vezi sa infekcijom (prazan prostor u koji je trebalo upisati ime) HIV-om ili hepatitisom.

Jedan pacijent, koga su naterali da potpiše ugovor izjavio je da mu je advokat rekao da niko od pacijenata neće dobiti novac ako on odbije.

Adrijan, koji ne želi da otkriva prezime, kaže:

- Rekao nam je da moraju da potpišu svi. Ako jedna osoba ne potpiše, niko neće dobiti novac.

Osim toga tvrdi da mu je advokat rekao da će sud otezati proces i da neće doživeti njegov kraj.

Većina pacijentata otkrila je da ima i hepatitis C 1994. i 1995. godine kada je Ministarstvo zdravlja obavilo dodatna testiranja. Da su to saznali ranije, mogli su da dobiju terapiju za jačanje imuniteta koji bi napao virus. Iako lekovi u to vreme nisu bili toliko napredni kao danas, šanse pacijenata za preživljavanje bile bi mnogo veće.

Javna istraga je pokrenuta prošlog meseca, a predvodi je bivši sudija Višeg suda ser Brajan Langstaf. U prva tri ročišta pred glavnu raspravu žrtve i njihove porodice davale su emotivne izjave o tome koliko im je posle dijagnoze život uništen.

Veruje se da će suđenje trajati najmanje dve godine.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak