Čarobna jesen u Toskani

Novosti 22.10.2018 14:47
Čarobna jesen u Toskani


Za ljubitelje renesanse i prefinjenih vina pravo je vreme da posete centralnu ItalijuISTINSKI ljubitelji putovanja slažu se u oceni da je jesen najlepša u Toskani. Odlazak u ovu magičnu italijansku regiju vole podjednako i ljubitelji vina i istorije.

Istovremeno magična i dramatična donosi bogatstvo emocija i budi strast i razigranost svih čula. Izlasci sunca i spektakularni crveni zalasci svojstveni su jeseni.

Toskana je jedna od dvadeset regija Italije, i nalazi se u njenom središnjem delu. Glavni grad je Firenca, a tu su smešteni i istorijski turistički biseri Piza, Livorno, Prato, Sijena...

Toskana ima čime da se pohvali iz svoje bogate istorije, ali i da mnogo ponudi savremenom nomadu. Duh renesanse se oseti na svakom koraku, i brzo osvoji dušu svakog posetioca.

A o prirodi ne treba trošiti previše reči. Dovoljno je prisetiti se da je Toskana poznata širom sveta po zaštićenim predelima. Čak šest destinacija stavljeno je na spisak baštine Uneska, a sama pokrajina je jedna od turistički najposećenijih oblasti sveta.

Na vrhovima toskanskih brežuljaka nalaze se prave male turističke oaze za smeštaj i uživanje. Najčešće posećena su sela u vinogradarskoj oblasti Kjanti, iz koje se možete uputiti do Firence, Pize i Sijene.

Toskana se može pohvaliti čarobnim vinogradima u kojima se gaje najkvalitetnije sorte grožđa neophodne za slatkaste kapi vina. Pored oblasti Kjanti, popularni su i vinogradi u oblastima Brunelo di Montalčino i Vino Nobile di Montepulčano. Podjednako su zastupljene lokalne i međunarodne sorte grožđa, među kojima su najistaknutiji malvazija nera, kaberne fran, šardone, merlo, pino noar i sovinjon blan.

U vinarijama širom Toskane ljubazno će vas dočekati i ugostiti vredni domaćini. Ponudiće vam najfinije sireve, i lokalne specijalitete poput tradicionalnog kolača od voća i oraha. Naravno, ne smete odbiti ni pršutu, paste i maslinovo ulje. Naš predlog je da za predjelo naručite bruskete od neslanog hleba sa šunkom i mirođijom, ili čorbu od paradajza.

U vinogradima Toskane, koji u jesen plene svojim bojama, uspevaju razne vrste grožđa, istorija vinarstva je ovde impresivna i seže u daleku prošlost. I danas ima porodica koje se uzgajanjem grožđa bave duže od 500 godina.

Čarobna jesen u Toskani

POSETE VINARIJAMA

JEDNA od luksuznijih vinarija se nalazi u gradu San Điminjano. Za jednosatni boravak u vinariji, uz degustaciju jedne vrste vina, treba po osobi izdvojiti 12 evra.

A na dvadeset kilometara od Firence nalazi se vinarija Antinori, u vlasništvu porodice koja se ovim poslom bavi od 1385. godine. Poseta i degustacija koštaju 20 evra po osobi.

Nedaleko od Firence se nalazi vinarija Capezana, koja radi od 1920. godine.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak