Skidaju 'Pobednika': Priprema se sanacija simbola grada

Mondo 22.10.2018 10:38
Skidaju 'Pobednika': Priprema se sanacija simbola grada


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada raspisao je javnu nabavku za izradu projekta statičke sanacije simbola Beograda. Rekonstrukcijom se predviđa demontaža i ponovno vraćanje bronzane skulpture.Zavredeo je "Pobednik" da bude ponovo umiven i doteran, a mesto gde se nalazi simbol Beograda biće dodatno učvršćeno da bi on i dalje predstavljao obeležje prestonice.

Zub vremena, različita dešavanja koja su pogađala grad, ali i teren na kome je postavljen uticali su da se ovo obeležje mira nagne na jednu stranu, a da mu kameno tlo pod nogama puca. Ni sama skulptura nije bolje prošla - "izranavljena" je kuršumima iz brojnih vojevanja na Beogradskoj tvrđavi.

Zbog toga je Zavod za zaštitu spomenika raspisao javnu nabavku za izradu projekta statičke sanacije "Pobednika." To je urađeno na osnovu zaključka gradonačelnika.

"Kompletna restauracija spomenika podrazumeva restauraciju bronzane skulpture, stuba i postamenta. U okviru sanacije i restauracije potrebno je da se izvrši 3D skeniranje, izradi tehnička dokumentacija, popišu sva oštećenja kamene obloge stuba i postamenta, uradi projekat restauracije i konzervacije bronzane skulpture, utvrđivanje metoda čišćenja skulpture, spajanje razmaknutih delova i njihovo kvalitetno zavarivanje",  objasnila je za "Politiku" Nevenka Novaković, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Projekat sanacije obuhvata pregled postojeće projektne dokumentacije, projekat jačanja temelja, način demontaže i montaže skulpture, skele, stanja nosivosti mosta ispred Sahat kapije…

Spomenik "Pobedniku" postavljen je delimično na nasipu što je vrlo brzo dovelo do pomeranja obeležja iz vertikalne ose i njegovo naginjanje na jednu stranu. Zbog toga je od 1989. do 1991. godine rađena obnova, a 1996. godine su ojačani temelji.

Tada su utisnuti šipovi, sli su oni ostali u mekom nasipu tako da sanacija nije u potpunosti sprečila pojavu dodatnih sleganja jednog dela temelja.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2016. godine dao je ekspertsko mišljenje o stanju spomenika u kome je zaključeno da je naginjanje proces koji traje i ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja.

"Projektom rekonstrukcije predvideće se demontaža i ponovno vraćanje skulpture da bi se obavili konzervatorski radovi. Projekat statičke sanacije podrazumeva i izradu skele uz pomoć koje će se obaviti bezbedno spuštanje, podizanje i montaža skulpture. Stub i postament se neće demontirati. Na platou u neposrednoj blizini spomenika biće postavljena privremena radionica u kojoj će se vršiti konzervacija skulpture",  kaže Novakovićeva.

Spomenik "Pobedniku" postavljen je 1928. godine u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.Vajarsko delo Ivana Meštrovića visoko 14 metara uzdiže se na postamentu od kamena, dok je figura nagog muškarca sa sokolom u ruci izrađena u bronzi. Izvajan je pred Prvi svetski rat, ali je konačan izgled dobio posle njega.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak