Trgovinski rat sa SAD usporio privredni rast Kine

RTS 21.10.2018 12:07
Trgovinski rat sa SAD usporio privredni rast Kine


Kineska privreda je u trećem kvartalu tekuće godine ostvarila najnižu stopu rasta od globalne finansijske krize, jer je trgovinski rat sa SAD počeo da vrši pritisak na ekonomiju te azijske državeBruto domaći proizvod (BDP) Kine je u trećem tromesečju porastao za 6,5 odsto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 6,7 odsto iz drugog kvartala, saopštio je Nacionalni kineski zavod za statistiku.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su rast kineske privrede od 6,6 posto u periodu jul-septembar.

Reč je o najslabijem rastu BDP-a od prvog kvartala 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu, ocenjuje britanska agencija.

"Trend posrtanja privrednog rasta dobija na zamajcu uprkos obećanju kineskih vlasti da će podstaći domaća ulaganja radi pružanja podrške ekonomiji," mišljenja je Kota Hirajama, ekonomista tokijske kompanije SMBC Niko Sekjuritiz.

Najnovije usporavanje posledica je najslabije septembarske industrijske proizvodnje od februara 2016. godine, pošto su automobilske kompanije srezale proizvodnju za više od deset odsto usled pada prodaje.

Na kvartalnom nivou, rast BDP-a Kine je usporio na 1,6 odsto sa revidiranog rasta od 1,7 odsto iz drugog kvartala, što je u skladu sa očekivanjima.

Zvanični cilj kineskih vlasti je ovogodišnji rast od oko 6,5 odsto, a Peking je na putu da ostvari taj cilj, pošto je kineska ekonomija za devet meseci ove godine porasla po stopi od 6,7 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak