Poljacima 'čips' u palminom ulju, a Nemcima u suncokretovom

Politika 20.10.2018 11:14
Poljacima 'čips' u palminom ulju, a Nemcima u suncokretovom


Značajne razlike primećene su kod 12 proizvodaPakovanje „čipsa” namenjeno poljskom tržištu izgleda identično onom koji se prodaje nemačkim kupcima. Međutim, u kesici za Poljsku ima 25 grama manje proizvoda, „čips” je pržen u palminom ulju i značajno je masniji. Nemački je pripremljen u kvalitetnijem suncokretovom ulju i nema pojačivače ukusa već prirodne začine, za razliku od onog koji je namenjen istočnom bloku.

Ovo je samo jedan primer od 100 proizvoda uporednog testiranja na poljskom tržištu, koje je juče objavljeno u Evropskom parlamentu i koje iznova pokreće pitanje različitog kvaliteta proizvoda unutar EU. Ali, takođe potvrđuje da i pored dvogodišnjeg pritiska javnosti, da se zaustavi ova praksa, multinacionalne kompanije ne nameravaju da odustanu od dvostrukih aršina i profita.

Značajne razlike primećene su kod 12 proizvoda kupljenih u Nemačkoj i Poljskoj. Recimo, „nes” kafa klasik bila je jača na nemačkom tržištu, dok su „haribo” bombone, koje se prodaju u Poljskoj, najčešće od jabuke ili limuna, a u Nemačkoj od jagode i ananasa.

Takođe, „milka” čokolada za Poljake imala je manje kikirikija, a ledeni čaj „lipton” od breskve sadržao je manje ekstrakta čaja, šećer, fruktozu i druge zaslađivaće. Nemačkom, kvalitetnijem, dodat je samo šećer. Sir, deklarisan kao prirodni, u Nemačkoj je bio zaista takav, dok je isti proizvod u Poljskoj imao i veštačke sastojke. Jedan od retkih proizvoda koji je u Poljskoj bio boljeg kvaliteta je čokolada „milka” sa keksom „oreo”.

Istraživanje je pokazalo da ne samo da potrošači u Poljskoj kupuju nekvalitetnije proizvode nego njihovi susedi, već su i količine koje dobijaju, uglavnom po istoj ceni, manje. Tako je jedna vrsta čokoladnog keksa za poljsko tržište bila upakovana u veću kutiju nego u Nemačkoj, ali je sadržala 25 grama manje proizvoda.  Primećeno je i da se potrošačima iz zapadne Evrope nude proizvodi sa manje soli, dok u istočnu Evropu stiže hrana sa više šećera i masnoće. Na primer, sir „filadelfija” za Poljake proizveden je od mleka, pavlake i mlečnih proteina a u Nemačkoj od surutke. Poljsko pakovanje teži 125 grama, a ovo drugo bilo je 50 grama teže.

Na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača juče se moglo čuti da je pod hitno potrebno promeniti Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabraniti plasman proizvoda dvostrukog kvaliteta.

Interesantni su i drugi podaci iz studije koji pokazuju da je građanima Poljske pre nekoliko godina cena bila glavni faktor prilikom odabira proizvoda, dok sada polovina njih tvrdi da su spremni da plate više za kvalitetniji proizvod.

– Ipak, oni nemaju čvrst stav o kvalitetu prehrambenih proizvoda – 71 odsto ispitanika tvrdi da nikada nisu kupili proizvod istog brenda u svojoj zemlji i inostranstvu. Njih 86 odsto čak nikada nije ni čulo za pojam dvostrukog kvaliteta hrane – navode u poljskoj Kancelariji za konkurenciju i zaštitu potrošača. Samo jedan od tri ispitanika veruje da se kvalitet hrane razlikuje, a većina je ubeđena da, ako neki proizvod izgleda isto, i sastojci moraju biti isti.

Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i članica Odbora za zaštitu potrošača, koja je juče predstavila rezultate poljske studije, rekla je da oni potvrđuju da se ovakvo ponašanje proizvođača mora zabraniti zakonom.

– Tako bismo poslali poruku da Evropa ne deli svoje građane na istočne i zapadne – kaže Borzanova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak