Nema minimalca za sve porodilje

Politika 20.10.2018 11:11
Nema minimalca za sve porodilje


Država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu prosečnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu, izjavila je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.Ona je istakla da finansije kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina, odnosno sprečavaju uvođenje obaveznog minimalca za porodilje.

– Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene – rekla je dr Đukić Dejanović, koja od juče predvodi Radnu grupu za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. U ovoj radnoj grupi su i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i predstavnici ministarstava rada i finansija.

Ministarka je istakla da će radna grupa procenjivati kako se primenjuje taj zakon, kako bi se predložile eventualne izmene i dopune. Prema njenim rečima, pronatalitetna politika je jedan od prioriteta ove vlade, ali je potrebno naći način da se želje usklade za uvećavanjem finansijskih davanja i realnim finansijskim mogućnostima.

– Nikada finansijska davanja za porodicu nisu bila veća i nikada obuhvat žena koje su dobile određenu finansijsku podršku nije bio veći, posebno kad uzmemo u obzir dužinu perioda na koji se odnose odredbe zakona. Zahvaljujući novim izmenama zakona, svako treće dete po redu treba svakog meseca da dobija 12.000 dinara do 10. godine, a četvrto dete po 18.000 dinara – zaključila je dr Slavica Đukić Dejanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak