Zaev očekuje čudo, Makedonija ušla u poslednju faza pregovora sa NATO

RTV 19.10.2018 11:35
Zaev očekuje čudo, Makedonija ušla u poslednju faza pregovora sa NATO


Verujem, negde se i čuda dešavaju, rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev uoči sutrašnjeg izjašnjavanje Sobranja o ustavnim promenama, saglasno dogovoru sa Grčkom o promeni imena, prenose makedonski mediji.Debata je otvorena, i ja verujem da ćemo sutra videti snagu, hrabrost i odgovornost poslanika koji će dvotrećinskom većinom glasati za otpočinjanje ustavnih promena, prenosi izjavu Zaeva Mak-fax.

Zaev je rekao da je u sredu razgovarao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i napomenuo da ga je on obavestio o događanjima u Grčkoj.

Obojica smo i dalje posvećeni primeni Prespanskog sporazuma, istakao je Zaev, upućujući poslanicima Sobranja ohrabrenje da se odvaže i glasaju za realizaciju tog dogovora.

Razgovorima u Briselu sa predstavnicima NATO, danas i sutra, Skoplje otvara poslednju fazu pretpristupnih pregovara o članstvu u tom vojnom savezu.

Makedonija je poziv za članstvo dobila u julu, na samitu NATO, posle postizanja sporazuma Makedonije i Grčke o imenu makedonske države.

Zvaničnici NATO su u više navrata ponovili da pretpristupni proces može početi od trenutka kada je Skoplje dobilo poziv, ali da Makedonija može postati punopravna članica NATO tek kada promeni ime u skladu sa Prespanskim dogovorom Makedionije i Grčke.

Vanredni izbori sve izvesniji

Nakon tri dana rasprave o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom, koji predviđa promenu imena Republike Makedonije, tokom koje su poslanici vlasti i opozicije zadržali potpuno suprotstavljene stavove, u Sobranju je danas pauza, a rasprava će biti nastavljena sutra, kada se očekuje i glasanje.

Ova jednodnevna pauza u radu parlamenta je u makedonskim medijima protumačena kao vreme uzeto za poslednji pokušaj da vlast i opozicija ipak dođu do nekog dogovora koji bi obezbedio neophodnu dvotrećinsku većinu od ukupno 120 poslanika.

Nakon što su iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se namakne 81 poslanički glas čini se kao "nemoguća misija".

Novi vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji stoga postaju sve izvesniji, smatraju stručnjaci.

Prema najavama iz Skoplja u Briselu se danas očekuje da Makedonija i zvanično otvor pregovore o priključenju te zemlje NATO.

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio juče američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtev da podrže Prespanski sporazum.

Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nije odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije, premijera Zaeva, oštro je danas reagovala na takav odgovor Mickoskog.

U saopštenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta "sramota za Makedoniju", kao i da se ne razlikuje od svog prethodnika i bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U SDSM kažu da je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

"Ako nastave da blokiraju budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana, parlamentarna većina će raspisati vanredne parlamentarne izbore", poručuju iz vladajuće stranke.

Takođe, ranije danas poslanička grupa VMRO-DPMNE odlučila je da se isključi iz parlamentarne debate o ustavnim promenama, jer smatra da ona postaje besmislena s obzirom na to da je i neuspeli referendum pokazao da su građani protiv promene imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji je, nakon sukoba u vladi sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog tog sporazuma, podneo ostavku. Premijer Aleksis Cipras je tu ostavku ranije danas prihvatio.

Kamenos, koji je i lider stranke Nezavisni Grci, manje članice vladajuće koalicije u Grčkoj, se takođe protivi usvajanju Prespanskog sporazuma.

Kocijas je, inače, potpisnik Prespanskog sporazuma s grčke strane, dok je s makedonske sporazum potpisao njegov tadašnji kolega Nikola Dimitrov.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je novinarima rekao da je pozvao parlamentarne stranke u Makedoniji da glasaju za sporazum, jer, kako je poručio, Grčka neće dozvoliti članstvo te bivše jugoslovenske republike ni u jednoj međunarodnoj organizaciji pod imenom "Republika Makedonija".

Vučić: Svima u regionu potreban je mir

Svim zemljama regiona, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, BiH i Crnoj Gori, svima nam je potreban mir da bi nam bilo bolje, a biće nam bolje ako budemo imali otvorene granice, investicije i slobodan protok roba, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

"To je jedina šansa za sve nas da opstanemo. Zato sam spreman da razgovaram o svim kompromisnim varijantama, jer to garantuje bolju budućnost svih", rekao je predsednik novinarima nakon izlaganja na Beogradskog bezbednosnom forumu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara iz regiona, a na pitanje makedonskih medija šta mu znači to što će Skoplje danas u Briselu zvanično otpočeti pregovore o članstvu u NATO, predsednik je odgovorio da mu to ništa ne znači.

"To što vi idete u NATO to nama ništa ne znači", bio je direktan Vučić.

Upitan da komentariše ponašanje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova i opozicije koji ne podržavaju Prespanski sporazum, Vučić je najpre ukazao da to nije pitanje za njega, jer je on, kaže, "Srbin, predsednik Srbije, te nije ni Makedonac, ni građanin Makedonije".

"Kao kolega, poštujem Ivanova i nemam prava da se mešam u unutrašnje stvari u Makedoniji... To je odgovor čoveka koji želi najbolje sve vašoj zemlji", rekao je Vučić i zapitao novinara ko su Makedoniji bliži prijatelji od Srbije.

Jedino mi, kazao je, od vas ne tražimo ništa, sem prijateljstva i dobrih odnosa.

"Ničim nikada nismo uvredili Makedoniju", jasan je Vučić i dodao da je važno da u Makedoniji rade dobre stvari za svoju zemlju.

Podsetivši koliko je Srbija u finansijskom smislu napredovala u poslednje tri godine, Vučić je rekao da je možda kriv za milion stvari, ali da je za to zaslužan.

"O tome kako smo uspeli da tri godine uzastopno imamo suficit, kako smo obezbedili investicije... o tome će učiti u udžbenicima", uveren je.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak