Jug Radivojević umesto Hubača na čelu Drame

Politika 18.10.2018 11:17
Jug Radivojević umesto Hubača na čelu Drame


I pored toga što je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu tokom protekle tri godine osvojio preko 100 nagrada, njegov prvi čovek Željko Hubač juče je smenjen.Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je u pismu upućenom medijima da je, na osnovu Statuta i ovlašćenja upravnika, Dejan Savić doneo odluku da prvi čovek Dramskog sektora naše najveće i jedne od najznačajnijih institucija kulture u narednom periodu bude Jug Radivojević, pozorišni i filmski reditelj. Primadona Opere, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović vodiće ovaj muzičko-scenski sektor ka novim uspesima.

Namera je, navodi se dalje u saopštenju, da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara koji će, kao i do sada, biti okosnica umetničkog prepoznavanja nacionalne kuće. Pored ovoga, u prvi plan izbila je i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući. Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju.

Pred Operskim sektorom su zahtevi za popunom ansambala Hora i Orkestra, kao i zadatak postepenog podmlađivanja solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji, realizovanjem trajnih snimaka i velikih projekata što će biti obaveze novog rukovodstva.

Baletski umetnik Konstantin Kostjukov ostaje na čelu direkcije Baleta, s obzirom na to da ovaj umetnički sektor takođe očekuje ozbiljna popuna i podmlađivanje ansambla, finalizovanje dugogodišnjih aktivnosti oko rešavanja statusa profesionalnih igrača, te velika premijera i niz gostovanja naredne godine. Uz zahvalnost na radu i angažovanju, dosadašnji direktori Željko Hubač i Janko Sinadinović vraćaju se svojim redovnim dužnostima, dramaturga i operskog prvaka u Narodnom pozorištu, ostajući u najužem umetničkom timu koji će kreirati profil Drame i Opere.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak