Vučić sa Van der Belenom: Austrija prijatelj, o Kosovu i Metohiji različito

RTV 18.10.2018 10:06
Vučić sa Van der Belenom: Austrija prijatelj, o Kosovu i Metohiji različito


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je uz najviše državne počasti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena koji je doputovao danas u dvodnevnu, zvaničnu posetu Srbiji. Predsednici Srbije i Austrije održaće sastanak u četiri oka, a kako je najavljeno u Beču, u centru političkih razgovora u Beogradu biće bilateralni politički i ekonomski odnosi, evropska perspektiva Srbije, ali i dijalog Beograda i PrištineVučić je izrazio zahvalnost svom gostu, Van der Belenu što su mogli da razgovaraju o svim pitanjima, i ekonomiji, i migrantima i o ključnim političkim pitanjima, uključujući Kosovo i Metohiji, o kojem, inače, imaju različite stavove.

"Razgovarali smo o odnosima između Beograda i Prištine, po tom pitanju imamo drugačije stavove i pozicije. Potrebno je da dođemo do kompromisnog rešenja, za to ćemo se boriti i zalagati, a da li ćemo uspeti nije samo na nama", izjavio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Kako dodaje, Austrija vidi Srbiju kao velikog i iskrenog prijatelja i podržava Srbiju na evropskom putu.

"Zahvalan sam Van der Belenu na podršci i to smo mogli danas da razgovaramo o svemu, i o migrantima", kazao je Vučić i istakao da je velika čast i privilegija za našu zemlju poseta predsednika Austrije.

Austrija je, dodao je, u vrhu najznačajnih investitora, austrijske kompanije zapošljavaju 20. 000 ljudi, rekao je Vučić.

"Za nas je važno da uvećavamo trgovinsku razmenu. U 2018. godini prvi put ćemo preći milijardu evra. Naš izvoz je veliki, ali je i dalje uvoz veći", ukazao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, sa austrijskim kolegom je razgovarao i o ključnim političkim pitanjima.

Prijem KiM u Interpol otvara najmanje dva ozbiljna problema

Vučić je zamolio predsednika Austrije da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

"Prvi je što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN. Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doći ćemo u ćorsokak bez izlaza", podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom austrijske države.

Takođe, ukazao je, ulazak Kosova u Interpol doveo bi i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999.

Ti ljudi, kako je kazao, neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi.

"Nisam baš razumeo domaće političare, koji podržavaju ulazak Kosova u Interpol. Ne vidim nijednu dobru posledicu toga", naglasio je on.

Vučić je ukazao da neke druge zemlje prate svoju političku agendu, koje su priznale Kosovo i s tim u vezi se ponašaju.

"Moramo da razumemo da postoje različiti stavovi i u skladu s tim da iznalazimo različita rešenja", poručio je predsednik.

Podsetio je da Austrija i Srbija imaju različita viđenja, da se drugačije odnosimo prema nezavisnosti Kosova.

"Ti stavovi su različiti već deset godina. Ništa se u razlikama nije promenilo. Moramo to da razumemo. To su stvari oko kojih ćemo morati da donosimo neke odluke ukoliko budemo imali bilo šta ili o bilo čemu da odlučujemo. Bude li postojala mogućnost postizanja kompromisnog rešenja", ukazao je Vučić.

Odlazak UNMIK-a doveo bi Srbiju u tešku poziciju

Odlazak UNMIK sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsednik Srbije i ocenio, povodom pisma Niki Hejli, da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

Vučić je, komentarišući inicijativu odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da se UNMIK povuče s Kosova, zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

"Zato što bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ,ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je rekao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

"Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom.

On je dodao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu.

Odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antonio Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova.

Navela je da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat i zahteva od Generalnog sekretarijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK.

Belen: Naglasak na mirnom dogovoru dve strane

Predsednik Austrije istakao je da je svestan različitih stavova stručnjaka o ideji razmene teritorija, te da je stav Austrije da, ako postoji mirno, i saglasno rešenje koje su postigli Beograd i Priština, ono mora biti razmotreno sa velikom blagonaklonošću.

"Naglasak je na mirnom dogovoru dve strane", rekao je austrijski predsednik na zajedničkoj pres konferenciji.

Van der Belen je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferen ciji za štampu, podvukao da EU ne želi da više prima nove članice sa nerešenim bilateralnim, odnosno graničnim problemima.

"Molim za razumevanje da se otvorena bilateralna pitanja moraju rešiti pre članstva. To ne treba shvatiti tako da EU ima posebnu uzdržanost prema Srbiji. EU je imala dva puta loša iskustva koje ne želi i treći put da ponovi. Prvo je bio Kipar, a drugo spor između Slovenije i Hrvatske", objasnio je van der Belen.

Podvukao je da preovlađuje stav da otvorena granična pitanja moraju da se reše pre pristupanja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine preneo je da je stekao utisak u razgovorima sa Federikom Mogerini da i ona podržava da, ako postoji dogovor dve strane, EU, SAD i svi koji su direktno i indirektno uključeni u rešavanje ovog pitanja treba blagonaklono da priđu razmatranju solucije.

"Što se tiče razmene teritorije, svestan sam da postoje različiti stavovi stručnjaka. Stav Austrije je da, ako postoji mirno, i saglasno rešenje koje su postigli Beograd i Priština, ono mora biti razmotreno sa velikom blagonaklonošću. Naglasak je na mirnom dogovoru dve strane", zaključio je on.

Austrija sa zavišću gleda na ekonomske rezultate Srbije

Austrija sa zavišću gleda na ekonomske rezultate Srbije, izjavio je predsednik te zemlje na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim predsednikom i primetio da Srbija, na primer, ima veću stopu rasta od Austrije.

"Raduje me i nije tajna da sa poštovanjem gledamo na napore koje su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije preduzeli posebno u sprovođenju ekonomskih reformi. Mi u Austriji sa zavišću gledamo na te uspehe. Srbija ima veću stopu rasta od nas, i brže je uspela da smanji javni dug", rekao je Van der Belen.

On je ocenio da se Srbija, ukupno gledano, među kandidatima za članstvo u EU, nalazi u "pul poziciji".

"Primereno bi bilo da se uskoro, pretpostavljam na Samitu EU u decembru, otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije", podvukao je Van der Belen.

Van der Belen je kazao da je sa Vučićem imao priliku u februaru da razgovra u Beču, i zatim krajem avgusta u Alpbahu.

"Mogu se sa predsednikom Vučićem složiti da su odnosi Austrije i Srbije izuzetno duboki, dobri, da smo prijateljske države. To se održava ne samo u politici, već i ekonomiji. Austrija je već godinama jedan od najvećih investitora", podsetio je on.

On je izrazio zadovoljstvo što su austrijske kompanije došle u Srbiju da ostanu.

"Nisu došle u nameri da ostvare brzi profit, već da ostanu", kazao je Van der Belen. Takođe je posebno ukazao na ljudske veze između dve zemlje.

"Te veze postoje između naše dve zemlje, posebno su tesne između Beča i Beograda. Imamo veliku srpsku manjinu koja je već uzela pretežno austrijsko državljanstvo, a koja je poreklom iz Srbije", kazao je on.

Van der Belen je podsetio da Austrija trenutno predsedava EU i da mu je bilo važno da tokom predsedavanja dođe u posetu Srbiji i još jednom podvuče dobre odnose dve zemlje, te i podršku evropskom putu Srbije.

"Jasno je i nadam se očigledno da Austrija podržava put Srbije u EU punim srcem. Ova poseta još jedan mali dokaz", naglasio je on.

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, ovo je treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Belen: Želimo da vidimo Srbiju u zajednici evropskih zemalja

Predsednica Vlade Ane Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Van der Belenom, kojem je zahvalila na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i čvrstom stavu o neophodnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, naveo je predsednik Belen i ponovio da je pitanje integracije Zapadnog Balkana jedno od najvažnijih pitanja tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Premijerka Brnabić istakla je da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, navodeći da veliki broj austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji i da sa, uloženih više od tri milijarde evra, zapošljavaju oko 20.000 ljudi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednik Austrije ocenio je da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište.

On je pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede.

Predsednica Vlade ocenila je da je za dalji napredak, postizanje dugoročne fiskalne stabilizacije, stabilne ekonomije i povećanje broja radnih mesta, neophodan i stabilan i siguran region.

U tom smislu, objasnila je Brnabić, Srbija ulaže velike napore i spremna je da kroz dijalog sa Prištinom radi na pronalaženju kompromisnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju, jer je to interesu stabilnosti čitavog regiona.

Premijerka je podsetila da je Srbija ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i očekuje da će i prištinska strana odgovorno pristupiti implementaciji dogovorenog.

Premijerka Brnabić posebno je zahvalila na pomoći koju Austrija pruža u uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije kroz projekte dve privredne komore i Austrijske razvojne agencije, navedeno je u saopštenju.

Pozivnica austrijskim kompanijama da dođu u Srbiju

Vučić je pozvao sve austrijske kompanije da dođu i ulažu u Srbiju, da ovde zarađuju novac, jer to znači i napredak Srbije.

"Dobrodošli ste ovde. Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće", poručio je Vučić otvarajući Poslovni forum Srbija-Austrija "Pametan saobraćaj" (Smart traffic).

Vučić je istakao da pored saobraćajne infrastrukture, puteva, železnica i Dunava, koji je zajedničko dobro, treba razmišljati i o digitalnoj infrastrukturi.

Podvukao je da je Srbija odlučila da se na minimum svedu međudržavni sporazume koje ima sa pojedinim zemljama, što će, smatra, u potpunosti otvoriti vrata konkurencije, kada je reč o daljoj izgradnji puteva i pruga.

U ekonomiji, kaže, imamo sve brojeve dobre, ali je činjenica da smo i dalje smo siromašna zemlja, ali da ćemo ubrzanim rastom razliku prema evropskim zemljama uspevati da smanjimo.

Primetio da je imamo potpuno nerazvijenu infrastrukturu kada je reč o vodnom saobraćaju, pa danas kada imamo nizak nivo Dunava imamo problema čak i sa uvozom nafte i barža iz Rumunije i drugih zemalja.

"Ogroman posao nas čeka na prugama. U poslednjih nekoliko godina renovirali smo 220 kilometara pruga, što je minimalni i nedovoljno", primetio je Vučić i dodao da malo ljudi koristi železnički saobraćaj, dok kargo saobraćaj izbegava Srbiju, zbog sporih pruga.

Poručio je da će Srbija imati novca zbog suficita u budžetu da ulaže sve više u puteve i železnicu.

"Dobrodošli ste sa sa opremom, signalnom mehanizacijom, preduzećima", poručio je Vučić uz podsećanje da se gradi pruga Beograd - Budimpešta, 138 kilometara kroz našu teritoriju.

Kako je rekao, naš plan je u početku bio da to radimo sa Hrvatskom, međutim oni su rekli da ih ne interesuje ništa što je istočno od Hrvatske.

"Onda smo se okrenuli Mađarskoj i Budimpešti, tome da železnički put ka Beču i Centralnoj Evropi gradimo preko Budimpešte. Mi smo otvoreni za sve, nemamo vrstu isključivosti, kao što su neki drugi imali", rekao je Vučić.

Moraćemo, dodao je, u narednom periodu da gradimo autoputeve prema BiH.

"Ostaje nam još 107 km najteže deonice prema Crnoj Gori, koji nije ugovoren, kao i važan autoput kroz Južni Banat, preko Vršca do rumunske granice", rekao je Vučić.

Podsetio je da se završavaju južni i istočni krak Koridora 10.

"Srbija je postati lider u regionu po broju kilometrima autoputa. U poslednje dve godine otvorili smo 200 km autoputa i nastavićemo da radimo na tome. Pre šest ili sedam godina imali smo dvostruko manje kilometara autoputa od Hrvatske, a za šest meseci imaćemo više", rekao je Vučić.

U večernjim satima austrijska ambasada prirediće prijem povodom predstojećeg Dana državnosti Austrije (26. oktobra), kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati dva predsednika.

Na kraju prvog dana posete predsednik Vučić za svog austrijskog kolegu i njegovu suprugu Doris Šmidbauer prirediće zvaničnu večeru.

Sutra, u četvrtak, predsednik Austrije i Srbije otvoriće Beogradski bezbednosni forum, a Van der Belen sastaće se, zatim, i sa mladim učesnicima ovog Foruma.

Predviđeno da predsednik Austrije razgovara sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Tokom posete on će na Novom groblju, povodom 100-te godišnjice kraja Prvog svetskog rata, položiti venac na Spomenik palim borcima i obići kapelu podignutu u znak sećanja na pale vojnike Austrijsko-ugarske vojske.

Na kraju posete na Carinskoj ispostavi Terminal Beograd predsednik Austrije će razgovarati, u prisustvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, sa đacima prvog razreda obuke "špedicijskog trgovca".

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak