Profesionalni upravnici - ne dolaze, ali račune šalju na vreme

Novosti 17.10.2018 23:22
Profesionalni upravnici - ne dolaze, ali račune šalju na vreme


Veliki broj stanara prestoničkih solitera nezadovoljan učinkom novoizabranih rukovodilaca. Vrlo često sugrađani sami rešavaju probleme, jer ne žele da plaćaju taksu nesavesnom "šefu"IAKO su u dolasku profesionalnih upravnika videli rešenje dugogodišnjih nagomilanih problema, pojedinim stanarima prestoničkih višespratnica izneverena su očekivanja. Uprkos tome što mnogi rukovodioci savesno obavljaju svoj posao, veliki broj Beograđana žali se da, posle prvog sastanka, upravnika nisu videli mesecima, ali da im uredno ispostavlja račune.

Probleme koji muče određenu stambenu zajednicu, kao što su kvar lifta, nedostatak osvetljenja ili nefunkcionalna ulazna vrata, mnogi stanari preuzeli su na sebe, jer ih upravnik ignoriše. Za sve to vreme, ističu, on očekuje uplatu od 200 do 300 dinara po stanu. U ovoj situaciji našli su se i stanari zemunske ulice Prve pruge 1C, koji tvrde da od upravnika nemaju baš nikakve vajde ot kako je stupio na dužnost.

- Sklopili smo ugovor u maju i od tada ga nismo videli - objašnjavaju stanari ove zgrade. - Sve vreme smo plaćali 300 dinara po stanu, što znači da on mesečno samo od naše zgrade zaradi 6.000 dinara. Žalili smo se firmi u kojoj je zaposlen, i postavili su nam drugog a da nismo ni znali. Sad nameravamo da raskinemo ugovor, a dok se to ne dogodi, niko od nas više neće plaćati taksu za angažovanje upravnika.

Na sličan nemar žali se i Ljubomir Savatić, stanar zgrade u Ljermontovljevoj 5 na Voždovcu, koji tvrdi da su bez uključivanja upravnika u problem zamenili ulazna vrata, jer na njegov dolazak nisu mogli da čekaju.

- Podneli smo zahtev i za osvetljenje u ulazu zgrade, jer smo već tri meseca u mraku - žali se Savatić. - Upravnik se ne pojavljuje, zgrada je zapuštena, neokrečena, a sve to je trebalo on da preuzme i da rešava jedno po jedno. Moja porodica više neće plaćati njegove usluge.

Ukoliko ni pritužbe na račun profesionalnog upravnika upućene firmi u kojoj je zaposlen ne pomognu, stanari po Zakonu o stanovanju imaju pravo da mu daju otkaz. Za raskid ugovora neophodno je da se organizuje sastanak i da se sa smenom saglasi dve trećine stanara. Posle toga, imaju pravo da izaberu novog rukovodioca.

GUBITAK LICENCE

UKOLIKO ne poštuje pravila i norme svoje profesije, profesionalni upravnik može da izgubi licencu za rad. Međutim, nije poznato da je iko do sada na ovaj način bio sankcionisan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak