Kako da znate da li vam nedostaje kalcijuma

Mondo 17.10.2018 21:50
Kako da znate da li vam nedostaje kalcijuma


Kalcijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. On je gradivni element zuba i kostiju, neophodan je za kontrakcije mišića, prenošenje nervnih signala... Evo kako da znate da li vam nedostaje ovaj važan mineral.Hipokalcemija je stanje koje nastaje kad je nivo kalcijuma u krvi nizak. Ukoliko potraje, manjak kalcijuma ostaviće posledice na zubima, kostima, mozgu, a može da izazove i kataraktu.

Komplikacije izazvane hipokalcemijom mogu da budu i opasne po život, ukoliko se ovo stanje ne tretira na vreme.

Manjak kalcijuma u organizmu nema uvek rane simptome. Ako prepoznate kod sebe bilo šta sa spiska koji sledi, ne bi bilo loše da proverite nivo ovog minerala u krvi.

Simptomi koji mogu da ukazuju da vam fali kalcijuma

Problemi sa mišićima

Grčevi i bolovi u mišićima su jedan od prvih znakova hipokalcemije. Osobe kojima nedostaje kalcijuma često osećaju bolove u butinama i rukama, naročito u predelu pazuha, prilikom kretanja.

Manjak kalcijuma može izazvati i osećaj nelagodnosti i trnjenja u šakama, rukama, stopalima, nogama i oko usta, i ove neprijatnosti ukazuju na značajniji nedostatak.

Svi ovi simptomi mogu da se pojavljuju i povlače, ali kao "sami od sebe", nevezano za fizičku aktivnost.

Ekstreman umor

Nizak nivo kalcijuma može da izazove nesanicu i probleme sa snom. Kao posledica, javljaju se izuzetan umor, letargija, bezvoljnost i manjak energije.

Umor izazvan manjkom kalcijuma može da bude praćen i vrtoglavicom i osećajem da nam je "mutno u glavi", problemima sa koncentracijom i pamćenjem.

Problemi sa noktima i kožom

Hronična hipokalcemija ostaviće posledice i na noktima i koži. Koža postaje suva, pecka i svrbi, a povećava se i rizik od ekcema i psorijaze.

Ako vam nedostaje kalcijuma, nokti postaju suvi i krti, lako se lome.

Preporučene dnevne doze

Dnevne doze kalcijuma za odrasle do 25 godina starosti su 1.000-1.200mg, preko 25 godina 800-1.000mg, u periodu trudnoće i dojenja 1.200mg. Po ulasku u menopauzu, potrebe žena za kalcijumom se ponovo povećavaju na 1.200mg dnevno.

Osteopenija i osteoporoza

Manjak ovog minerala videće se i na kostima, pa se u slučajevima hipokalcemije često javljaju osteopenija, smanjenje gustine kostiju, koje je uzrokovano gubitkom koštane mase. Osteopenija je pokazatelj rizika od preloma kostiju, i često prethodi osteoporozi. Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koju karakteriše smanjenje čvrstine kosti koji dovodi do povišenog rizika od preloma.

Osteoporoza može biti praćena bolovima u kostima, problemima sa držanjem, a u težim slučajevima može izazvati i invaliditet.

Kosti dobro čuvaju kalcijum, ali da bi ostale snažne, nivo ovog minerala mora biti visok. Kad je nivo kalcijuma u krvi nizak, telo ga "izvlači" iz kostiju, čineći ih krtim i sklonim lomljenju.

Godine su potrebne, doduše, da bi kosti izgubile gustinu, baš kao što su potrebne godine i da bi hipokalcemija izazvala ozbiljne probleme. Ali, i jedno i drugo se dešava.

Bolan PMS (predmenstrualni sindrom)

Nizak nivo kalcijuma u organizmu može izazvati ozbiljne simtome PMS-a. Studija iz 2017. pokazala je da se ženama znatno popravlja rapsoloženje i smanjuje zadržavanje vode u organizmu u danima pred menstruaciju ukoliko uzimaju 500 miligrama kalcijuma dnevno, prenosi Medical News Today.

Problemi sa zubima

Kad organizmu zafali kalcijuma, on ga izvlači i iz zuba, što može da dovede do problema sa oralnim zdravljem, uključujuči i slabljenje korena zuba, iritaciju desni, krte, osteljive zubi i karijes.

Depresija

Manjak kalcijuma je povezan i sa poremećajima raspoloženja, uključujući i depresiju.

Ako sumnjate da vam nedostaje kalcijuma, posavetujte se sa lekarom. Test se radi iz krvi, a ukoliko se ispostavi da imate hipokalcemiju, biće dovoljna mala promena u načinu ishrane ili uzimanje suplemenata, da se ovaj problem reši.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak