Uniformno obeležavanje goriva na pumpama u Srbiji

Radio 021 17.10.2018 09:28
Uniformno obeležavanje goriva na pumpama u Srbiji


Na pumpama u Srbiji od 15. oktobra počeće primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata.



"Od ove direktive se očekuje da će država još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom", kaže za "Novosti" Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. 
 
Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja biće zadužene inspekcije. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.
 
Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakom B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.
 
Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva. Ova vrednost je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može da koristi E10 goriva bez bećih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu.
 
TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.
 
Direktivom EU u suštini se definiše infrastruktura za alternativna goriva u celoj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, odnosno njihovo jasnije predstavljanje građanima.
 
Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, na Islandu, u Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "Bregzita".

Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak