EU priprema 'plan B' za Bregzit

RTV 16.10.2018 12:49
EU priprema 'plan B' za Bregzit


Lideri zemlja EU sastaće se sutra na samitu u Briselu da bi jošš jednom procenili situaciju i napredak oko pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.Iako je samit najavljivan kao "trenutak istine" koji bi prethodio novembarskoj finalizaciji sporazuma o razdruživanju, iz Brisela poručuju da ipak "nisu tu gde su žželeli da budu".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u svom pozivu EU liderima najavio da će prva tema dvodnevnog samita EU lidera u sredu uveče biti pitanje Bregizta.

Planirano je da se prvi deo večeri posveti prezentaciji britanske premijerke Tereze Mej o tome kakva je trenutna pozicija Londona u pregovorima i o tome kako ih nastaviti.

Tereza Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da razgovaraju o EU pozicijama u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

"Želeli smo maksimalan napredak i rezultate koji bi doveli do dogovora u oktobru. Kako stvari stoje danas, pokazalo se da je komplikovanije nego što su neki možda očekivali. Ipak, trebalo bi da ostanemo nade i odlučne, pošto postoji dobra volja da nastavimo ove razgovore sa obe strane. Ali istovremeno, odgovorni kao i mi, moramo pripremiti EU za scenario bez dogovora, što je verovatnije nego ikad ranije", poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je dodao da činjenica da se EU priprema za scenario "bez dogovora" ne sme uticati na to da se ne ulože svi napori da se dođe do najboljeg dogovora za sve strane.

"Uvek deluje nemoguće dok se to ne uradi. Ne odustajmo", poručio je Tusk.

On je za drugi dan samita najavio vraćanje uobičajenom dnevnom redu Evropskog saveta koji će početi razgovorima sa predsednikom Evropskog parlamenta, kao i premijerom Austrije zemlje koja predsedava EU do kraja godine. Teme drugog dana samita EU lidera biće migracije, unutrašnja bezbednost, spoljni poslovi.

Faraž: Britanski lideri udarili u zid

Zagovornik Bregzita Najdžel Faraž izjavio je da veruje da su britanski lideri "udarili u zid" u pregovorima o napuštanju EU, zbog čega on mora da "prekine penziju" kako bi osigurao da se Bregzit zaista dešava.

On je to rekao na skupu grupe "Izlazak znači izlazak" u Londonu i dodao da je postojala bojazan da se Bregzit neće dogoditi, prenosi Rojters.

"Počinjem da mislim da su u poslednja 24 sata lideri udarili u zid, zbog čega se na neki način vraćam iz penzije, jer želim da Bregzit prebacim preko linije i uspem", rekao je Faraž pristalicama.

Faraž je kao lider Nezavisne partije Velike Britanije (UKIP) predvodio kampanju izlasku Velike Britanije iz EU.

Pregovori Velike Britanije i EU zapeli su oko granice Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, s Republikom Irskom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak