Kolege o Mileni Dravić, divi srpskog glumišta

Politika 16.10.2018 12:23
Kolege o Mileni Dravić, divi srpskog glumišta


ivi srpskog i jugoslovenskog glumišta Mileni Dravić prošle godine je u Zvezdara teatru uručena nagrada za životno delo „Dobričin prsten” uz prisustvo velikog broja prijatelja, kolega, poštovalaca, podseća Tanjug.Tada je Milena Dravić, najveća srpska i jugoslovenska filmska glumica, zahvalila i svom Zvezdara teatru, kome „pripada i srcem i dušom”, Miri Trailović, „koja ju je uvela u pozorišni život”, Centru za kulturu Tivat koji joj je „omogućio da odigra jednu od svojih najboljih uloga u „Bokeškom de-molu”, Beogradskom dramskom pozorištu za gostovanje u predstavi „Harold i Mod”, svim televizijskim i filmskim produkcijama širom zemlje koje više nema... 

Svečanost na sceni „Danilo Bata Stojković” otvorio je reditelj Dejan Mijač, istakavši tada da se „slavi praznik koji se zove Milena” i da nema druge Milene do Milene Dravić, primetivši da je „Milena pojam koji nosi svetlo”.

Reditelj Jagoš Marković zapitao je: „Kako to mi nismo čestito ni stigli na studentske demonstracije devedesetih, a njen i Draganov telegram se već čitao kao podrška studentima? Kako se biva toliko dugo i vrhunski glumac i zvezda i dobar i čestit čovek? Kako se do kraja biva tako svetski i toliko naš? Kako se živi s nagradom iz Kana u nevelikom stanu na Čuburi, bez menadžera, pi-ara i šofera? Kako se biva eks-Ju legenda, a čuva se i sačuva privatnost i porodični život? Kako si veličina u svim režimima, a uvek sam i apsolutno svoj? To ostaje tajna, ali to je podvig”.

Zdravko Šotra kao jednu od najlepših stvari u svojoj karijeri navodi saradnju s Milenom Dravić i s ponosom ističe da je on „sastavio Milenu i Dragana obraz uz obraz”, prisetivši se snimanja tog popularnog šou-programa. „Milena je glumica koja je prešla granice Jugoslavije i gde god se pojavila stvarala je glamur i ovaj dan je obeležen glamurom, a nagrada njenom plemenitošću”, rekla je glumica Seka Sablić, dok je direktor Zvezdara teatra, dramski pisac Dušan Kovačević, kazao da je tadašnja svečanost najvažniji događaj u istoriji tog pozorišta.

Glumac Rade Šerbedžija zapazio je da je Milena njegova drugarica, najdraža glumica i ljubav. „Kada kažem ljubav, to je onako kako se ljubi more i nebo i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet tako duboko. Milena je smisao ovog našeg umetničkog traženja istine i neko ko je najviše poleteo u nepoznato i apstraktno od svih nas. Kada se budu tamo negde slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umetnošću, njena će stajati na prvoj stepenici našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlona Branda”, rekao je Šerbedžija uz gromoglasan aplauz okupljenih.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak