Bankrot najvećeg američkog trgovačkog lanca

Politika 16.10.2018 12:16
Bankrot najvećeg američkog trgovačkog lanca


'Sirs', s tradicijom dugom 130 godina, danas će podneti dokumenta u kojima priznaje bankrot, a ukupni dugovi dostigli su pet milijardi dolaraNekada najveći trgovački lanac na svetu, američki „Sirs”, priprema se za bankrot. Kako je najavio „Volstrit džornal” ova kompanija će danas predati papire u kojima priznaje bankrot zbog duga od 134 miliona dolara koji dolazi na naplatu u roku od pet dana, preneo je Bi-Bi-Si.

Kompanija koja postoji 130 godina već decenijama gomila gubitke. Početkom leta najavili su zatvaranje čak 78 neprofitabilnih trgovina, a od početka godine stavili su ključ u bravu u 166 radnji. „Sirs” je inače bio najveći trgovački lanac u Americi do 1989. godine, kada ih je prestigao „Volmart” koji i danas drži tu poziciju.

Edi Lampert, direktor i najveći ulagač, nedavno jepodneo zahtev za restruktuiranje kako bi spasio giganta američke trgovine od propasti. Ukupni dugovi „Sirsa” veći su od pet milijardi dolara, a prema njegovom planu trebalo bi prvo otplatili dugove sestrinskim firmama.

U susret poslednjem danu za prijavu bankrota, „Sirsu” preti još 600 miliona dolara duga koji bi trebalo da dođe na naplatu sledeće godine. Inače, kompanija je osnovana 1886. godine, a vrlo brzo je od minijaturne trgovine koja artikle prodaje preko kataloga postala deo svih šopingcentara u SAD.

U avgustu ove godine „Sirs” je imao trgovine na 860 lokacija, dok je pre četiri godine ta brojka bila duplo veća (1.700). Kompanija je u Kanadi 2012. godine proglasila bankrot zbog čega je bez posla ostalo nekoliko hiljada ljudi. Kritičari kažu da je kompanija propala zbog niskih ulaganja i trošenja novca na kupovanje svojih deonica da bi povećali vrednost na berzi, a finansijska kriza 2008. ih je dotukla i nikad se više nisu uspeli oporaviti.

Prošle nedelje su se deonice „Sirsa” prodavale po ceni od samo 40 centi , a pre tri godine su vredele najmanje 30 funti. Stručnjaci za trgovinu smatraju kako je najveći problem što se ovaj trgovački lanac nije prilagodio novim vremenima i prevlasti onlajn trgovine, a drugi taj što nisu ulagali u radnike, nove proizvode, ni inovacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak