Vučić: Šta god da je KiM za Skota i SAD, za nas je takozvana država

Politika 16.10.2018 11:16
Vučić: Šta god da je KiM za Skota i SAD, za nas je takozvana država


Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je danas predsednik Aleksandar VučićŠta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave ambasadora SAD da je Kosovo suverena država i zapitao zašto uopšte onda pregovaraju sa Srbijom i od Srbije traže da poruži utočište tobož suverenim državama u UN.

„Bilo bi lepo da je pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina”, rekao je Vučić i dodao da je i predstavnik vlade, koji je prisustvovao događaju na kojem je Skot dao tu izjavu trebalo da reaguje.

„Šta god da je ta takozvana vlada Kosova za vas, za nas je takozvana”, rekao je Vučić i primetio da nije do diplomata da ispravljaju novinare, već da odgovaraju na njihova pitanja.

„Na žalost, nisam bio prisutan”, primetio je Vučić, ali i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego ministar Dačić, prenosi Tanjug.

Ipak, kaže, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

Njihovo je pravo, ali i stil da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše, je, kaže da branimo srpske interese.

Kako god, ostaje pitanje, smatra Vučić, zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države uopšte pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi, te konstatovao da nam, očito, slede veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova.

„Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodno pravnog dokumenta formirate vojsku Kosova? Ne valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde”, rekao je srpski predsednik, prenosi Tanjug.

Reč je o čistom nasilju, pravnom nasilju, posle kojeg, ističe, sledi i fizičko nasilje i to je ono što nas brine.

„Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti ineterese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije”, rekao je Vučić na pitanje da li bi „Skot „leteo” da je on bio prisutan.

Otkud Tači na proslavi pobede sila saveznica?

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ideja razgraničenja znači da se zalagao za to da se znaju granice između Srba i Albanaca, ali da građani Srbije misle drugačije, što će on, kaže, poštovati.

Na pitanje novinara da li će u Parizu, gde će u novembru biti obeleženo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, razgovarati sa Hašimom Tačijem, on kaže:

„Ja sam spreman da razgovaram uvek i svuda. U Pariz idu sile pobednice u Prvom svetskom ratu, ne znam kakve Tači ima veze sa tim? Ja idem”.

Dodao je da će se, ako Tači bude na marginama tog skupa, „prošetati i do tih margina”.

„Nadam se da će i pre toga biti nekih razgovora”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa terminom razgraničenje, Vučić kaže da je njegova ideja bila da se znaju granice između Srba i Albanca i da se tako obezbedi mir i stabilnost za narednih 100, 200 godina.

Te granice, ističe, niko ne zna da kaže gde su.

„Pitanje za sve: A gde su te granice, tamo gde kažemo mi ili Albanci, gde kažu Rusi ili Amerikanci, gde kažu Španci ili Italijani, Kinezi ili Nemci? Ne znamo i niko u svetu ne zna gde su te granice. Smatrao sam da je važno zarad naše budućnosti da to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina”, rekao je on.

Kako dodaje, nije uspeo u tome.

„Građani Srbije misle da je bolje da budemo ni na nebu, ni na zemlji. Mislim da to nije dobro, da to nije strateško sagledavanje, ali moje je da poštujem volju naroda i ja ću je uvek poštovati”, istakao je Vučić.

Kaže da je dobro razumeo volju naroda, za razliku od onih koji su šetali ulicama Beograda „šokirani što su izgubili izbore, ne sa četiri, već sa 40 odsto razlike, jer valjda u njihovom društvu ili u njihovoj Tviter zajednici niko tako ne misli”.

„Ja poštujem narodnu volju”, još jednom je naglasio Vučić, dodajući da će nastaviti da razgovara sa Albancima.

„Na sto je dozvoljeno da se stavi sve, i zato kad čujem te gluposti o Preševskoj dolini, ja ćutim. Svako neka kaže šta misli pa ćemo da vidimo da li možemo da postignemo dogovor. Ako možemo, ponudićemo nešto ljudima”, kaže predsednik Srbije.

On, međutim, naglašava da su male šanse za tako nešto zbog neodgovornog ponašanja Prištine, ali i licemernog stava dela međunarodne zajednice.

„Oni (Priština) umesto da smanjuju očekivanja svog naroda, oni ih povećavaju, sve suprotno od onoga što ja radim u Srbiji. To nije dovoljno odogovorno ponašanje, ali ne mogu da se mešam u njihove unutrašnje stvari”, rekao je on.

Dodaje da je tu i licemerni stav međunarodne zajednice i da tu ne spadaju Amerikanci.

„Protiv su promene granica, a ne znaju gde su te granice. Šta onda menjamo? Ili misle na granice nezavisnog Kosova, što mi nikad nećemo priznati i šta sad? Kažu: 'Otvorićete Pandorinu kutiju, a što ste je vi otvorili 2008....' Na to, naravno, nema odgovora. Možete da imate 100 tekstova protiv mene, da se iživljavate na meni - ja sam mali, a Evropa je velika i moćna, ali to neće promeniti činjenice”, kaže Vučić.

Kako je dodao, Beograd će se boriti za mir, stabilnost, bezbednost svojih građana na Kosovu i Metohiji, a do dogovora sa Prištinom je daleko.

Kako ističe, ionako udaljeni stavovi sad su još udaljeniji, ali će se Srbija boriti za dogovor.

Vučić: Sačuvajte te novine, pa ćemo videti ko je lagao

Sačuvajte te novine, sačuvaćemo i mi šta su pisali, pa ćemo vidimo ko je lagao, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na pitanje novinara o napisima da je priča o subvencionisanim stanovima obična propaganda.

„Molim vas, sačuvajte te Đilasove novine, sačuvaćemo i mi i šta su rekli predstavnici sindikata. Imam i sa državne televizije sačuvane delove gde se bog i batina Olivera Kovačević sprda sa Beogradom na vodi i tvrdi da neće postojati, a nikada nismo čuli reč izvinite za sve njihove laži”, objasnio je Vučić.

Istakao je da će za samo mesec dana početi izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti, a da će u svih sedam gradova radovi početi do maja.

„Za pripadnike vojske, policije, BIA, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija, krećemo još ovog meseca sa izgradnjom u Vranju Nišu, zatim slede Kraljevo, Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Požarevac, Leskovac, Prokuplje i Čačak”, objasnio je on.

„Neće dugo vremena proći i moći ćemo da vidimo ko je lagao. Ispostaviće se kao i obično, i ljudi će moći da to vide”, rekao je Vučić.

Kazao je da umesto da neki pozdrave dobre stvari, kao što su smanjenje nezaposlenosti, javnog duga i slično, pokušavaju da te stvari pretvore u nešto loše.

„Govorili su o sekretaru za kulturu u Beogradu, a u njihovo vreme nismo imali muzeje. Sve ono što ste ugasili, zatvorili, opljačkali neko danas podiže i daje građanima da mogu da koriste”, poručio je on.

Vučić je kazao da ne ume da se bavi propagandom, i da se time, kao i lažima i neistinama bave njegovi protivnici.

Pozvao je sve, koji imaju pitanja da postave, jer je bio optužen da je navodno izbegao škakljiva pitanja, da dođu i pitaju ga šta god hoće, a on će odgovoriti, kao i do sada na svako pitanje.

„Ali, nema pitanja kojim je moguće da pokažu da su neuspešni oni koji su uspešni”, naglasio je Vučić.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak