Vučić: Niko ne zna gde su granice, a to je potrebno da bismo imali mir

Blic 16.10.2018 11:07
Vučić: Niko ne zna gde su granice, a to je potrebno da bismo imali mir


Spreman sam uvek i svuda da razgovaram sa svima, mada mi je malo čudan taj dolazak (Hašima) Tačija u Pariz, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Kako je rekao, u Parizu će se u novembru sastati predstavnici zemalja, pobednica u ratu, pa mu nije jasno šta će Tači tamo. Na opasku novinara da će verovatno biti na marginama skupa, Vučić je rekao da, ako je tako, ići će i on "na marginu, nije mi teško".

Na pitanje šta po njemu znači razgraničenje, Vučić navodi da to znači da postoje granice između Srba i Albanaca "koje danas ne znamo gde su".

- Gde su one, tamo gde mi kažemo ili oni, tamo gde kažu Rusi kažu, ili tamo gde Nemci kažu? Ne znamo, niko u svetu ne zna gde su granice. Smatrao sam da je važno da to saznamo, da imamo mir narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo u tome, građani smatraju da treba da budemo ni na nebu ni na zemlji. Ja mislim da je to pogrešno, ali ću da poštujem volju naroda. Dobro sam razumeo šta je njihova volja. Nastaviću da razgovaram sa Albancima, na stolu je sve dozvoljeno da se stavi, pa ćemo da vidimo da dođemo do dogovora ili ne - rekao je Vučić.

Govoreći o granicama i reakcijama međunarodne zajednice, on kaže da su "oni rekli da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju".

- A što ste je vi otvarali 2008. godine, što ste je otvarali devedesetih godina... Na to naravno da nema odgovora. Naše je da ostanemo da se borimo, da čuvamo mir i bezbednost, uvek ćemo da razgovaramo - istakao je Vučić.

Na pitanje novinara zašto na samitu Kina+16 zemalja, koji se danas održava u Beogradu, nema predsednika Saveta za koordinaciju sa Kinom i Rusijom Tomislava Nikolića, Vučić kaže da ne zna da li "očekujete predsednika Nikolića na svakom skupu?"

- Ljudi koji sa njim rade su bili samnom i na putu u Kini, i danas su predstavnici kancelarije ovde... Ne znam da li očekujete predsednika Nikolića na ovom skupu ili na svakom od skupova. Kancelarija obavila veliki i značajan posao kada je reč o rudniku bakra sa Kinezima, i zato sam im veoma zahvalan - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio je patrijarhu SPC Irineju na izjavi da se predsednik "kao lav" bori za Kosovo i Metohiju i poručio da su te reči lepe, ali i obavezujuće.

- To su koliko lepe, toliko i veoma obavezujuće reči, veoma važne i veoma obavezujuće i boriću se za interese našeg naroda na KiM svim srcem i svom snagom, kao što sam se i do sada borio - rekao je Vučić.

On je naveo da ne može da zna da li će njegova borba za južnu pokrajinu uvek biti u saglasju "sa nekim ljudima koji bi da sanjaju snove koji su nemogući i nerealni", i istakao da će se boriti za Srbiju, za KiM, i "pre svega za interese i budućnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak