Bavarska drama drma Berlin

Novosti 16.10.2018 10:19
Bavarska drama drma Berlin


Ishod izbora u najjužnijoj Nemačkoj pokrajini staviće Angelu Merkel na još veće muke. Debakl Hrišćansko-socijalne unije (CSU) može da se prelije na savezni nivoISHOD nedeljnih izbora u Bavarskoj šalje u prošlost političke favorite koji su decenijama u svojim rukama držali apsolutnu vlast u ovoj nemačkoj saveznoj pokrajini. Hrišćansko-socijalna unija (CSU) doživela je pravi debakl, pa će dobiti samo deo fotelja u Minhenu, a taj talas nesumnjivo će se preliti na koaliciju na saveznom nivou i na samu kancelarku Angelu Merkel.

Konzervativna CSU pala je sa 48 na 37 odsto podrške biračkog tela. Istorijski neuspeh, koji će skupo koštati ovu stranku, ali i njenu sestrinsku partiju na federalnom nivou Demohrišćansku uniju (CDU), nipošto nije kolateralna šteta. Nije uspeh drugih doveo do poraza CSU, nego je za "odron odgovorno stranačko rukovodstvo", komentarišu analitičari.

Pravu dramu doživela je i Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) koja se sa 20, strmoglavila na manje od 10 odsto podrške. Kad stranka koja trenutno čini deo vladajuće koalicije u Berlinu, doživi takvu eroziju na važnim pokrajinskim izborima, onda to ne može da prođe bez posledica. SPD nikako ne uspeva da uzme sudbinu u svoje ruke, najpre zbog toga što je njeno rukovodstvo suočeno s jakim otporom u vlastitim redovima. To su oni koji zahtevaju kraj "velike koalicije".

Uspeh ultradesničarske Alternative za Nemačku(AFD) doneo je stranci članstvo u 15 od ukupno 16 pokrajinskih parlamenata i to na njenom prvom učešću na izborima u Bavarskoj.

Horst Zehofer, lider CSU i ministar unutrašnjih poslova u vladi Merkelove, koga mnogi vide kao glavnog krivca za izborni fijasko, juče je najavio da će i dalje podržavati nemačku vladu. On je poručio da će CSU "obavljati svoj deo posla, tako da 'velika koalicija' na saveznom nivou može da nastavi svoj rad".

Bavarska drama drma Berlin

Merkelova, međutim, može da se spase samo ako shvati brige građana i reši gorući problem - migraciju. Nemačkom narodu je dosta politike Berlina koja otvara vrata izbeglicama, a sopstvene građane stavlja u drugi plan.

Iznenađenje izbora je uspeh stranke Zelenih, koja je duplirala osvojene glasove u odnosu na 2013. godinu. Sada je na najboljem putu da postane nova velika stranka levog centra i na saveznom nivou. Osim ove partije, i takozvani Slobodni birači plasirali su se na treće mesto i već su viđeni za koalicionog partnera u novoj vlasti u Minhenu.

NOVI POTRESI U NAJAVI

USKORO se održavaju pokrajinski izbori u Hesenu. Ako na tom glasanju za dve nedelje CDU i SPD pretrpe velike gubitke, koalicija na čijem je čelu Angela Merkel naći će se na još krhkijim nogama. A nekoliko nedelja posle hesenskih izbora, demohrišćani će se izjašnjavati o reizboru Merkelove kao šefice CDU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak