5 iznenađujućih razloga zbog čega se budimo umorni i bez energije

Cosmopolitan 15.10.2018 21:04
5 iznenađujućih razloga zbog čega se budimo umorni i bez energije


Umor i iscrpljenost su signali koje nam telo šalje – i to, nažalost, da nešto nije u reduOtišle ste da spavate na vreme i zapravo ste sasvim dobro spavale? A ujutro se ipak osećate mamurno i iscrpljeno? Nedostatak sna nije jedini razlog umora i iscrpljenosti. Možda je reč o sledećem…

Uveče pijete alkohol 

Kad dani postanu kraći, a noći hladnije, teško ćemo odoleti čaši dobrog crnog vina uz večeru. Ali, izgleda nam vino najprije pomaže da brže zaspimo, prete nam jutarnji umor i mamurluk. Naime, zbog alkohola smo manje u takozvanoj čvrstoj REM-fazi sna, odnosno duže smo u fazi laganog sna, objašnjavaju naučnici. Neko ko spava osam sati pod uticajem alkohola, nakon buđenja će se osećati kao neko ko je jako malo i loše spavao. 

Uzele ste lekove 

I ovde važi: možda lekovi za spavanje ili neki drugi (poput antihistaminika) pomažu da se smirite i lakše zaspite. Ali, ujutro ćete se osećati iscrpljenije. Naime, ti lekovi ometaju naš prirodni ritam sna i izbacuju nas iz ravnoteže – u najgorem slučaju, celi sledeći dan. 

Previše svetla u spavaćoj sobi 

Možda zvuči iznenađujuće, ali je istina: koliko je mračno u našim spavaćim sobama zavisi od toga koliko ćemo se odmorno osećati ujutro. Previše svetla može delovati na telo tako da ono premalo vremena provede u REM-fazi sna – a onda prete umor i iscrpljenost ujutro. Dakle, na prozore navucite debele zavese ili investirajte u dobre roletne – i primetićete brzo razliku. 

Trenirate neposredno pre odlaska u krevet 

Pre spavanja otišle ste da trčite – kako biste se iscrpljene bacile u krevet? U principu je to dobra ideja, ali vaše telo se neće baš u potpunosti složiti s tim. Naime, iako se nakon intenzivnog sporta osećate umorno, vaše telo još uvek kao da je naelektrisirano i ne može se odmah smiriti. 

Gledate televiziju pre spavanja

Mnogi od nas završe naporan radni dan pred televizorom ili računarom – kako bi skrenuli misli sa svakodnevnog stresa, posla, briga ili problema. Međutim, ako su ekrani u spavaćoj sobi, telo će se osećati budnim. Možda čak i brzo zaspite gledajući omiljenu seriju, ali telo se neće odmoriti kako bi trebalo. Dakle, aklonite televizor (i telefon) iz spavaće sobe te tu prostoriju koristi isključivo za spavanje. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak