Uragan 'Lesli' stigao do Evrope

Blic 15.10.2018 11:16
Uragan 'Lesli' stigao do Evrope


Uragan Lesli pogodio je jutros Portugal s udarima vetra jačine 176 kilometara na sat koji su čupali drveće i ostavili stotine hiljada ljudi bez struje.Uragan "Lesli" zahvatio je Portugal snažnim udarima vetra koji je iz korena iščupao više stotina stabala, a više od 15.000 domaćinstava je ostalo bez električne energije.

Nema podataka o smrtnim slučajevima ili povredama, ali su zvaničnici upozorili stanovništvo da ostanu u svojim kućama dok je veliki broj letova otkazan.

Po udaru na kopno zabeležena brzina vetra bila je do 176 kilometara na čas.

U naletu uragana povređeno je 27 ljudi, a 60 je bilo primorano na evakuaciju. Povređeni nisu životno ugroženi, rekao je predstavnik portugalske Nacionalne agencije za zaštitu, prenela je agencija AP.

Električna energija nestala je u oblasti Leirija i u predgrađu Lisabona.

Meteorološka služba Portugalije izdala je crveni alarm na jake vetrove i opasne vremenske uslove u 13 od ukupno 18 distrikta na kopnu.

Veoma je retka pojava da uragan sa Atlantika stigne do Iberijskog poluostrva i smatra se da je to do sada najsnažnija oluja koja je zahvatila Portugal od 1842. godine.

Oluja se sada kreće prema severu Španije. U Španiji meteorološka služba Aemet predviđa da će oblasti Asturijas, Leon i Kantabrija biti posebno pogođene jakim kišama koje je oluja donela na sever zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak