Drastičan skok cena energenata, nafta "paprena"

Mondo 15.10.2018 10:39
Drastičan skok cena energenata, nafta "paprena"


Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata, budući da su cene nafte, gasa i uglja trenutno na višegodišnjem maksimumu."Naš stav je da su se skupi energenti ponovo vratili, što predstavlja pretnju po privredni rast", navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju IEA sa sedištem u Parizu.

Cene nafte su porasle za više od 25 odsto u ovoj godini, podseća američka TV mreža CNBC.

Zbog rastućih cena energenata, IEA je danas smanjila procene tražnje nafte za 2018. i 2019. godinu, srezavši ih za oko 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona u ovoj godini i na 1,4 miliona barela dnevno u narednoj godini.

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda da smanji projekcije rasta globalne ekonomije, trgovinski sporovi i visoke cene nafte, prouzrokovali su smanjenje potrošnje, navodi se u izveštaju energetske agencije.

Cena nafte tipa "brent" jutros je porasla za 1,2 odsto na 81,29 dolara za barel, a američke "lake" nafte (WTI) za 1,0 procenat na 71,73 dolara.

Cena "brenta" je prošle nedelje u Londonu dostigla četvorogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara za barel, usled zabrinutosti da će američke sankcije na iranski izvoz nafte dovesti do manjka ponude na tržištu pred kraj ove godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak