Nemačka kancelarka Angela Merkel i njeni konzervativni saveznici na putu su da izgube apsolutnu većinu na pokrajinskim izborima u Bavarskoj, navodi AP pozivajući se na izlazne ankete.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demohrišćana nemačke kancelarke Angele Merkel, zabeležila je na danas održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine - 35,5 odsto glasova, za trećinu manje u odnosu na prošle izbore, kada su zabeležili rezultat od 47,7 odsto.

Prema izlaznim anketama koje je objavila nemačka državna televizija ARD, na drugom mestu su Zeleni, koji mogu da očekuju oko 19 odsto glasova, što je dvostruko više od rezultata koji su ostvarili na prethodnim izborima 2013. godine.

Iza njih je ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja po prvi put ulazi u bavarski parlament, sa 11 odsto glasova.

Socijaldemorkate, stranka levog centra, koja je mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova.

AP ovo ocenjuje kao katastrofalan rezultat, jer je stranka na prošlim izborima osvojila 20 odsto glasova.

Rojters navodi da su na ovim izborima glasovi CSU otišli ultradesnici, što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podela unutar aktuelne nemačke vlade sklone krizama.

To je tek drugi put od 1962. godine da je CSU ostala bez apsolutne većine u pokrajinskom parlamentu, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja, po oceni Rojtersa, već predstavlja teškog partnera za Merkelovu u Berlinu.

"Ovo je gorak dan za CSU", rekao je generalni sekretar stranke Markus Blume.

Rojters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po oceni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.