Zvezdan Terzić se predao, prebačen u zatvor

RTV 14.10.2018 20:11
Zvezdan Terzić se predao, prebačen u zatvor


Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zvezdan Terzić predao se jutros, posle gotovo tri godine skrivanja, Upravi kriminalističke policije Beograda, odakle je nešto pre 11 sati sproveden u Okružni zatvor u Beogradu.Viši sud u Beogradu najavio je da će bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić sutra biti saslušan na sednici veća tog suda na kojoj će biti doneta odluka o pritvoru.

U saopštenju suda navodi se da je Odeljenje za potrage Policijska uprave Beograd obavestilo sud da je Terzić danas uhapšen po rešenju o određivanju pritvora od 13. aprila 2008.godine i da mu je pritvor određen dok je bio u bekstvu.

Sednici veća, pored Terzića, prisustvovaće javni tužilac i njegov branilac, dok će javnost biti isključena.

Portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučićević izjavila je Tanjugu da je Terzić predat Okružnom zatvoru u Beogradu nešto pre 11 sati gde će biti u pritvoru po rešenju o pritvoru Višeg suda u Beogradu.

"Terzić veruje u srpsko pravosuđe"

Početak suđenja Terziću i trojici njegovih saradnika zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove, zakazan je za 17. januar 2011. u Višem sudu pred sudskim većem sudije Danka Lauševića.

Prema navodima advokatske kancelarije Batić koja ga brani, Terzić se stavio na raspolaganje srpskim pravosudnim organima, jer želi da na sudu dokaže svoju nevinost, odnosno da nije kriv za optužbe za koje se tereti.

Advokat Batić najavio je da će tražiti da se Terziću ukine pritvor i podsetio da je prošle godine u julu kao garancija da će se odazivati pozivima suda za njegovu odbranu sa slobode ponuđeno jemstvo od 200.000 evra, o čemu sud do sada nije odlučio.

Batić je izrazio nadu da će sud prihvatiti njegov predlog, jer su se, kako je naveo "stekli uslovi da se postupak normalno odvija".

"Terzić veruje u srpsko pravosuđe pred kojim je optužen za transfer trojice fudbalera OFK Beograd. On će sudu predočiti dokaze na sve okolnosti i ukazati da je njegov progon bio samo u funkciji medijske kampanje bivše vlasti", navedeno je u saopštenju njegovog branioca.

U Tivtu uhapšen "dvojnik" Terzića

Terzić se posle odlaska iz Srbije u više navrata preko medija obraćao javnosti putem intervjua i pisama tvrdeći da nije kriv i da su sve optužbe protiv njega montirane.

Mediji su poslednje tri godine špekulisali da se krije na relaciji Crna Gora - Rusija, a Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će tražiti hapšenje i izručenje svih okrivljenih koji se nalaze u Crnoj Gori posle zaključenja sporazuma o izručenju okrivljenih, koji je počeo da se primenjuje odmah po potpisivanju 29. oktobra u Beogradu.

Prošle godine u februaru crnogorska policija demantovala je inicijalnu vest da je Terzić uhapšen u Tivtu na jednoj utakmici OFK Beograda, tvrdeći da je greškom lišen slobode čovek koji "ima dosta sličnosti sa njim".

Terzićevi branioci nisu ulagali prigovor na optužnicu koja je 7. jula podignuta protiv njega i trojice njegovih saradnika zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa transferima fudbalera u inostrane klubove, kako se ne bi gubilo vreme i što pre zakazao glavni pretres.

Pribavio korist od 4,4 miliona evra

Osim Terzića, koji je ranije bio i direktor OFK Beograda, optužnicom su obuhvaćeni i bivši funkcioneri tog kluba Milovan Ikodinović, Vladimir Bulatović, i fudbalski menadžer Dušan Podunavac.

Oni se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje im preti kazna od dve do 12 godina zatvora.

U optužnici Višeg tužilaštva navodi se da je Terzić tokom 1998, kao direktor OFK Beograda, uz Ikodinovićevu pomoć, protivpravno za sebe prisvojio 1,1 milion tadašnjih nemačkih maraka, od transfera fudbalera tog kluba Vanje Grubača u FK "Hamburger" iz Hamburga.

U optužnici je dalje navedeno da je Terzić 2003. kao direktor OFK Beograda, od transfera fudbalera Srđana Stanića u moskovski Spartak, pribavio preduzeću "Intergrajtid investiment" 1,3 miliona evra.

Terzić se tereti i da je Bulatovića sa umišljajem podstrekao, dok mu je u tome pomogao Podunavac, da od transfera Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve pribavi protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Gardijan vrldvajd" od dva miliona evra, tokom 2005. godine, navedeno je u optužnici.

Bulatović se tereti da je kao direktor OFK-a 2006. godine Podunavcu koji je bio fudbalski menadžer, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 100.000 evra, od transfera fudbalera Stevana Stošića u špansku Malagu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak