Snažan skok akcija na evropskim berzama

Radio 021 13.10.2018 18:07
Snažan skok akcija na evropskim berzama


Akcije na evropskim berzama snažno su skočile nakon velike rasprodaje na svetskim tržištima ove nedelje, a delimičan oporavak registrovan je na azijskim berzama.  Akcije u evrozoni su skočile za 1 odsto, pri čemu je nemački indeks DAKS uzleteo za 1,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 ojačao za 0,4 odsto. 
 
Glavni indeks evrozone je, međutim, još uvek na putu da ove nedelje uknjiži pad od 3,7 odsto, što bi bio najveći nedeljni pad od februara. 
 
Akcije tehnoloških kompanija, koje su bile najteže pogođene ovonedeljnim iznenadnim kolapsom svetskih berzi, bile su jutros najveći dobitnici, budući da je indeks tog sektora skočio za 2,4 odsto, predvodjen proizvodjačima čipova Siltronikom, AMS-om i STMikroelektroniksom. 
 
Sektori automobilske i rudarske industrije zabeležili su skok deonica u rasponu od 1,3 do 1,6 odsto. 
 
Akcije proizvođača luksuzne robe, koje su takodje pretrpeli pad, ojačale su, pri čemu su akcije "Keringa", vlasnika "Gučija", porasle za 3,1 odsto, a LVMH-a, "Monklera" i "Salvatore Feragama" za 1,7 odsto do 1,9 procenata. 
 
Azijske berze su isto registrovale oporavak, nakon vesti da će se američki predsednik Donald Tramp i njegov kineski kolaga Sji Đinping sastati krajem novembra u Argentini na samitu Grupe 20.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak