Gorivo za nedelju dana poskupelo pet dinara, poskupeće još toliko

Radio 021 13.10.2018 17:53
Gorivo za nedelju dana poskupelo pet dinara, poskupeće još toliko


Na pumpama u Srbiji gorivo je za samo nedelju dana poskupelo više od pet dinara, pa je cena dizela prešla 175 dinara.Međutim, to nije kraj.
 
Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD "Nafta", potvrdio je da će gorivo poskupeti za još 5-6 dinara po litru. Razlog je, kaže, skok cene sirove nafte, ali i nizak vodostaj Dunava u prethodnom periodu.
 
- Cene goriva na pumpama formiraju se na osnovu cena po kojima je gorivo kupljeno, a zbog niskog vodostaja Dunava više ništa ne može da se dopremi brodovima na veliko, već samo cisternama iz Crne Gore i Bugarske. To povećava troškove transporta, koji stalno rastu jer je prevoz na malo cisternama potpuno neekonomičan. Ne možemo očekivati da se normalizuje cena goriva na pumpama dok god se ne normalizuje nivo Dunava, a to neće biti pre početka novembra. Zbog toga, kao i zbog skoka cene sirove nafte, možemo očekivati da cena goriva poraste još pet-šest dinara po litru - kaže Atanacković za Kurir.
 
Podsetimo, cena goriva cele godine polako skače iako dinar i inflacija miruju. Vozačima ne ide u prilog ni prognoza da bi barel nafte sledeće godine mogao da ide do 100 dolara, što će trgovcima naftom takođe poslužiti kao razlog za novo poskupljenje.
 
Atanacković navodi da bi jedno od rešenja za obuzdavanje cena goriva moglo biti privremeno smanjenje akciza.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak