DSS: Pregovori o Kosovu da se uvedu u fazu mirovanja

N1info 13.10.2018 17:06
DSS: Pregovori o Kosovu da se uvedu u fazu mirovanja


Za Demokratsku stranku Srbije je neprihvatljiva podela teritorije Srbije ili secesija celine ili dela Kosova, izjavio je na sednici Glavnog odbora DSS lider te stranke Miloš Jovanović.Jovanović je na sednici Glavnog odbora DSS-a izjavio da je obaveza te stranke da ostane dosledna u zastupanju svoje demokratske i nacionalne politike, jer, kako je ocenio, Srbija je već deset godina u političkoj, ekonomskoj i moralnoj krizi. 

"Takvo stanje prouzrokovalo je vođenje politike da Evropska unija nema alternativu", ocenio je Jovanović i dodao da ako hoćemo da "preživi Srbija potrebne su korenite promene, isuviše se dugo vrtimo u krug, na čelu sa političkim elitama koje nisu ni u intelektualnom ni u moralnom smsilu dorasle trenutku". 

On je ocenio da je jasno da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji doživeo krah i naveo da je njegova svrha bila da se građani Srbije "polako, ali sigurno, pripreme za kapitulantsku politiku koju neovlašćeno vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić". 

Prema Jovanovićevim rečima, Vučić je 9. avgusta priznao šta radi i kakva je njegova politika, kada je izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, čime je potvrdio da deluje "najdublje kršeći Ustav Srbije". 

"Zbog toga ponavljam da za DSS, zbog nesagledvih posledica po stabilnost Srbije i njenu budućnost, ali i stabilnost celog regiona, potpuno je neprihvatljiva svaka ideja o podeli teritorije Srbije i prhvatanje secesije celine ili dela teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije", rekao je Jovanović. 

Jovanović je kazao da je jedini način za promenu stanja u Srbiji promena nacionalne politike, prihvatanje činjenice da EU "ipak ima i mora imati alternativu", a da Srbija treba da se okrene sebi, svom ekonomskom razvoju i unutrašnjem uređenju.

"Tada bi mogli da pitanje statusa Kosova i Metohije stavimo u stanje mirovanja, da se nastavi razgovor sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju onih svakodnevnih problema koji postoje u suživotu na Kosovu", naveo Jovanović.

Od dodaje da rezultati fiskalne konsolidacije jesu dobri, ali objašnjava da je ona postignuta "krajnje surovim četvorogodišnjim smanjivanjem prihoda" najugroženijem delu stanovništva, penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i nauci. 

"Drugim rečima, jedna kriza fiskalna, rešena je dramatičnim produbljivanjem socijalne krize i dovođenjem ogromnog broja penzionera u stanje egzistencijalne ugroženosti", objašnjava Jovanović. 

Zbog toga, kako ocenjuje Jovanović, obaveza DSS-a je da ostane dosledna u zastupanju njihove demokratske i nacionalne politike i navodi da je ta odgovornost danas veća nego ikad. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak