Alitalija ubuduće u delimičnom vlasništvu državne železnice

Novosti 13.10.2018 00:15
Alitalija ubuduće u delimičnom vlasništvu državne železnice


Suvlasnica Alitalije, aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine imala 1,52 milijarde dolara gubitka. To je bila druga uzastopna godina u kojoj je Etihad poslovao u minusuPotpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo je objavio da će se bankrotirala avio-kompanija Alitalia koja je u višegodišnjoj finansijskoj krizi, rekonstruisati uz kapital državne železničke kompanije, kao strateškog partnera.

Di Majo je u intervjuu danas objavljenom u privrednom listu "Il Sole 24 Ore", rekao da Vlada namerava da formira novu kompaniju sa 15 odsto udela pod kontrolom Ministarstva privrede, a da će državno železničko preduzeće "Ferovie delo stato" biti u tome tehnički partner.

Vlada čeka 31. oktobar kao rok za obavezujuće ponude za preuzimanje imovine Alitalije. Taj proces je aprila ove godine pokrenula prethodna vlada i objavila da su za Alitaliju stigle ponude nemačke Lufthanze i niskobudžetnog IziDžeta (EasyJet).

Di Majo je danas rekao da bi ugovor o tome mogao biti sklopljen sa samo jednim partnerom - na primer, sa Železnicom - ili s mešovitim, i privatnim i javnim partnerima, uključujući eventualno strane aviokompanije.

Juna je objavljeno da je suvlasnica Alitalije, aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine imala 1,52 milijarde dolara gubitka. To je bila druga uzastopna godina u kojoj je Etihad poslovao u minusu.

Etihad je smanjio flotu i saopštio da ima teškoća zbog poskupljenja goriva i rashoda za upravljanje kompanijama Alitalija i Er Berlin.

Alitalija ima 11.000 zaposlenih, a bankrot je proglasila u maju 2017. godine jer su zaposleni odbili plan za restrukturiranje.

Pošto je proletos Vlada pristala da produži rok za prodaju i da Alitaliji da dodatnih 900 miliona evra da bi se održala, Evropska komisija je pokrenula istragu da bi se utvrdilo da li je to u skladu s propisima EU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak