U Novom Sadu 'policijski čas' za mlade

Politika 12.10.2018 11:36
U Novom Sadu 'policijski čas' za mlade


Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama Novog Sada je inicijator mera po takozvanom islandskom modeluModel po kojem je Island znatno suzbio upotrebu psihoaktivnih supstanci kod dece i mladih biće predložen u Novom Sadu. Ovaj model, osim što deci školskog uzrasta treba da ponudi alternativne sadržaje i „izvore sreće”, sadrži i zabranu izlaska u kasnijim večernjim satima za mlađe od 16 godina. Stoga su se već pojavili navodi da je to budući „policijski čas” za mlade. Ipak, da bi ovakva mera zaživela i imala mehanizme kontrole, potrebne su izmene zakona, zbog čega inicijator očekuje da se uključi i država.

Inicijator novosadskih mera po „islandskom modelu” je Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Sada. Predsednik ovog tela Vladimir Jelić objašnjava da je Island krajem devedesetih godina prošlog veka u Evropi zauzeo neslavno prvo mesto po procentu mladih u ovoj populaciji koji povremeno ili stalno uzimaju narkotike ili alkohol. U međuvremenu su tamo primenjene mere koje su za 20 godina donele takve rezultate da sada, kako kaže, prednjače u Evropi po najmanjem broju mladih koji uzimaju psihoaktivne supstance.

– Oni su procenat mladih koji uzimaju narkotike i alkohol smanjili sa 44 na pet odsto – napominje Jelić, koji je i član gradskog veća zadužen za obrazovanje.

On već sad najavljuje da će Novi Sad slediti islandski primer. To najpre mora da znači da se deci i omladini ponudi više sadržaja koji će ih ispuniti i učiniti srećnim: sportskih, kulturnih i drugih društvenih manifestacija, kao i radionica u školi. Takođe, po ovom modelu, i roditelji bi trebalo da sa decom provode što više vremena.

– Naložićemo školama da hitno organizuju obaveznu edukaciju roditelja povodom ovog pitanja. Osim ovog, primenićemo mere koje primenjuju Island i mnogi evropski gradovi, a to je da predložimo gradu Novom Sadu da se uvede pravilo da maloletnici mlađi od 16 godina ne bi trebalo da budu na ulici posle 22 časa zimi, odnosno posle ponoći leti, bez prisustva punoletne osobe. Osim toga, smatramo da mlađi od 16 godina posle 22 časa nemaju šta da traže u kafićima, klubovima, ugostiteljskim objektima – naveo je Jelić.

Na pitanje koje bi zakone trebalo menjati zbog eventualne mere zabrane kasnih izlaska mladih, odgovara da se to pre svega odnosi na regulativu po kojoj bi nadležnost da legitimiše, osim policije, imala i druga lica, poput komunalne policije ili komunalnog inspektora.

Grad Novi Sad već sprovodi jednu meru, inovativnu u odnosu na druge gradove u Srbiji, u borbi protiv narkomanije kod mladih, deleći novosadskim školama besplatno testove na psihoaktivne supstance. Namenjeni su roditeljima starijih osnovaca i srednjoškolaca, ali oni ipak nemaju obavezu da ih uzmu i iskoriste. Za prošlu školsku godinu nabavljeno je 20.000 takvih testova, a podeljeno ih je, prema podacima koordinacionog tela, 18.000. Nisu ih svi roditelji prihvatili, jer, kako je naš list već pisao, ne misle da je taj model proveravanja model odnosa koji žele da grade sa svojom decom.

Jelić računa da je dobra mera i to što je učenicima osnovnih i srednjih škola grad omogućio da besplatno koriste fiskulturne sale svojih škola. Mada to zvuči u najmanju ruku neobično, problem je bio što su se sale iznajmljivale odraslima i u doba dana kada učenici mogu da ih koriste.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak