Dokumentarac Mladena Kovačevića na festivalu u Amsterdamu

RTV 11.10.2018 21:59
Dokumentarac Mladena Kovačevića na festivalu u Amsterdamu


Srpski film "4 godine u 10 minuta" reditelja Mladena Kovačevića uvršten je u programsku celinu Best of Fests ovogodišnjeg izdanja festivala IDFA u Amsterdamu, najprestižnije smotre dokumentarnog filma u Evropi, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.Ovaj program predstavlja 34 dokumentarna filmska ostvarenja, koja su imala zapažen festivalski život širom sveta.

IDFA će se ove jeseni odvijati u periodu između 14. i 25. novembra.

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

"4 godine u 10 minuta" je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu u Švajcarskoj prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta.

Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal.

Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu.

Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević.

Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak, a nastao je u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kovačević trenutno snima dva dokumentarna filma, "Srećna Nova", "Yiwu i Zbirka početaka", i priprema igrani film "Koryo", koji će se snimati u Severnoj Koreji.

 
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak