Žene, ovo treba da znate o zdravlju

Mondo 11.10.2018 21:07
Žene, ovo treba da znate o zdravlju


Različite zdravstvene tegobe pogađaju milione žena širom sveta. Evo šta bi trebalo da znate...1. Ne morate da imate "top" figuru da biste bile zdrave

Iako ponekad izgleda kao da se ceo svet urotio da vas ubedi da je najbolje biti mršav, ne nasedajte na to. Ako vas nezadovoljstvo izgledom sprečava da budete srećni, vreme je da promenite – ne izgled, već pre svoje razmišljanje.

Žensko telo je sklono podložno mnogim promenama, u pubertetu, tokom trudnoće, u menopauzi. Prestanite da se borite protiv tih prirodnih promena i fokusirajte se na ishranu, na vežbanje kako biste bili zdravi, a ne da biste izgledali kao top model.

2. Zaštitite kosti

Žene su izložene većem riziku od osteoporoze, stanja zbog kojeg njihove kosti postaju slabije i sklonije frakturama. Iako se ovo oboljenje javlja uglavnom nakon menopauze, važno je da kosti štitite još od tinejdžerskog uzrasta.

Dame starosti od 19 do 50 godina trebalo bi da unose 1.000 miligrama kalcijuma i da jedu dnevno tri do četiri porcije namirnica bogatih tim mineralom. Takođe, samo 20 minuta boravka na sunčevoj svetlosti dnevno može da zadovolji dnevnu potrebu za vitaminom D.

3. Brinite o svom mentalnom zdravlju

Činjenica je da su žene sklone mentalnim problemima poput depresije, anksioznosti i insomnije. Kao žena, morate da shvatite da nije "sebično" da izdvojite vreme da radite stvari koje vam popravljaju raspoloženje, bez obzira na to da li je to hobi ili vreme koje provodite sa prijateljima i porodicom. Joga i meditacija takođe mogu da vam pomognu da poboljšate mentalno zdravlje.

4. Znajte da srčani problemi nisu "muški" problemi

Uvreženo je mišljenje da su srčani problemi i bolesti "rezervisani" za muškarce. Ali, to jednostavno nije istina. Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti među ženama.

Žene moraju da razumeju da su izložene riziku od ovih bolesti i da preduzmu mere prevencije. Trebalo bi da redovno proveravate nivo holesterola i šećera u krvi i da ih održavate u granicama normale. Radite na tome da imate zdravu telesnu težinu, da budete fizički aktivni i, naravno, nemojte da pušite.

5. Spavajte dovoljno

Nije retkost da se spavanje nađe poslednje na listi prioriteta jedne žene, iza dece, kućnih obaveza, posla... Ali, to što ne spavate dovoljno da biste bili superžena na kraju će se odraziti na vaše zdravlje.

Zbog nedostatka sna imunitet će vam biti slabiji, bićete izloženiji riziku od dijabetesa tipa 2, ali i raznim drugim bolestima. Zato, odložite neke stvari koje nisu hitne da se naspavate, veoma je važno!

6. Postavljajte izazove sivoj moždanoj masi

Čitanje, slaganje pazli, rešavanje ukrštenih reči, učenje novih veština, sve je to jako važno da bi vaš mozak bio u dobroj formi dok starite.

Zato, napravite pauzu u svojoj rutini i uradite nešto da stimulišete sive moždane ćelije!

7. Neka zdrava ishrana bude način života

Ako ste do sada zdravu hranu posmatrali samo kao alat koji će vam pomoći da smršate, vreme je da promenite perspektivu. Zdrava ishrana nije samo to, već utiče na zdravlje celokupnog organizma, što je mnogo važnije od vitke linije. Zato se pobrinite da ne držite dijete, već da zdrava ishrana bude vaš način života!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak